Tech:

SAMARBEIDER: Administrerende direktør i Lindab Norge, Eirik Austad (t.v.) og administrerende direktør i Airthings, Øyvind Birkenes. (Foto: Airthings)

Airthings og Lindab skal gjøre eldre bygg til miljøvinnere

Ventilasjonsgiganten Lindab og tech- og inneklimaselskapet Airthings har gått sammen om å utvikle en løsning som skal gjøre eksisterende bygg til miljøvinnere.

Publisert

– Eksisterende bygg sitter på én av nøklene for å ta eiendomsbransjen i en mer bærekraftig retning. Økt innovasjon for å gi disse byggene et energiløft er derfor svært viktig, sier administrerende direktør i Lindab Norge, Eirik Austad.

Selskapet, som har 5000 ansatte, har hovedkontor i Sverige og er etablert i 24 land. Nå samarbeider de med det norske teknologi- og inneklimaselskapet Airthings for å utvikle løsninger som skal gjøre eksisterende bygg mer energieffektive.

– Eksisterende bygg er storbrukere av energi og mange bygg driftes fortsatt uten noen form for aktiv styring av ventilasjonen. Det betyr at luftmengdene, og energibruken, er den samme, uavhengig av tid på døgnet og om det er folk i lokalene eller ikke, sier Austad.

En stor del av næringsbyggene har arealer som ikke brukes store deler av tiden. Airthings og Lindab mener energipotensialet ved å regulere ventilasjonen etter når folk faktisk er til stede er betydelig. Men behovsstyrt ventilasjon har ofte blitt nedprioritert i rehabprosjekter, blant annet fordi oppgraderingen fra et anlegg med konstante luftmengder til et anlegg med behovsstyrt ventilasjon både har vært komplekst og kostbart. Ofte krever det investeringer i SD-anlegg, samt infrastrukturkostnader som omfattende kabling, ombygging av kanalnettet og byggautomatikk.

– For mange gårdeiere har dette derfor blitt for dyrt til å kunne regne hjem, sier Austad.

Nå gjør ny teknologi dette mulig, uten verken store inngrep eller kostnader. Lindab og Airthings' nye løsning gjør det mulig å ettermontere smarte spjeld som automatisk regulerer luften i et rom eller en sone i et bygg. Løsningen ble lansert på Norges viktigste møteplass for energi- og miljøteknikkbransjen, VVS-dagene som gikk av stabelen på Nova Spaktrum på Lillestrøm 19. til 21. oktober.

– Samarbeid mellom etablerte aktører som Lindab og teknologiselskaper som Airthings, tror vi er én av veiene å gå for økt innovasjon i bygg- og eiendomsbransjen. Vi er svært stolte over løsningen vi har utviklet sammen, sier administrerende direktør i Airthings, Øyvind Birkenes.

Løsningen baserer seg på at trådløse IoT-sensorer fra Airthings snakker direkte til Lindab sine UltraLink spjeld. Sensorene samler data om temperatur, fuktighet, støvpartikler og CO2 og sender disse direkte til UltraLink-spjeldet, som så automatisk tilpasser luftmengdene til et optimalt nivå. Airthings-sensorene sender samtidig dataene trådløst til en Airthings Hub som videresender dataene direkte til Airthings sin skyløsning.

– Raskt, effektivt og rimelig har man gått fra å ha et dumt bygg uten noen form for styring, til et bygg som styres basert på både tilstedeværelse og temperatur, sier Birkenes.

Det skal også være mulig for byggeier og drifter å fjernovervåke bygget via et skybasert dashboard. Løsningen gir innsikt som forteller hvilket bygg og hvor i bygget man får mest gevinst av å etterinstallere flere UltraLink spjeld.

– Vi går fra å synse til å bruke data som underlag for de beste investeringene. Vi mener dette kan revolusjonere markedet for behovsstyrt ventilasjon i eksisterende bygg. Frem til nå har det vært både krevende og kostbart å gå fra CAV (konstante luftmengder, red.anm.) til VAV/DCV (behovsstyrte luftmengder, red.anm.). Denne løsningen gjør det både billig og effektivt, og ikke minst, det er mulig å gjøre på de fleste eksisterende bygg, sier Austad.

Han forteller at tiltaket er en veldig god nyhet for alle som sitter med eksisterende bygg, hvor de sliter med å få kontroll på luftmengder, energi og inneklima.

– Teknologien er skreddersydd for rehabmarkedet. Oppgraderingen gir betydelige energibesparelser over natten og umiddelbart bedre kontroll over bygget. Vi tror dette kan være med å gi mange eksisterende bygg nytt og forlenget liv, sier Austad.

Powered by Labrador CMS