Tech:

PANELDEBATT: Fra venstre Martin McGloin, Head of Product, i Airthings for Business, Henrik Botten Taubøll, grunnlegger av Proptech Norge og advokat i Wiersholm, Ross Sheil fra Infogrid og Tommy Hagenes, grunnlegger av protech Bergen

Air Summit kaster lys over innendørs luftkvalitet

Nå når verden begynner å åpne opp igjen, vil sunne bygninger bli den nye gullstandarden.

Publisert

Over hundre mennesker fra rundt om i Europa samlet seg i forrige uke på Air Summit i Gamle Museet i Oslo. Konferansen som ble arrangert av Airthings – en global markedsleder for løsninger innen innendørs luftkvalitet, samlet internasjonale ledere fra proptech-bransjen for å utforske fremtiden til byggene våre og hvordan vi kan gjøre dem sunnere, smartere og mer bærekraftige.

Arrangementet samlet foredragsholdere og deltakere fra Storbritannia, Nederland, Tyskland, Sverige, Danmark, Polen, Italia og flere andre land. Blant talerne var veteraner som grunnlegger av Proptech Norge, Henrik Botten Taubøll, RESETs president Stanton Wong, Infogrids VP of Revenue Ross Sheil, samt Odd Magne Anderdal fra Hemsedal kommune og Håvard Fjæreide, konserndirektør i Frydenbø Eiendom.

Taubøll startet dagen med et viktig utsagn om bransjens fremtid, innovasjon og virkningene av korona:

– Da den globale pandemien startet i mars 2020, ble bygninger i Norge stengt og hjemmekontor ble den nye normen. Likevel var energiforbruket i disse bygningene det samme, selv om folk ikke brukte dem.

Dette er et problem som sensorteknologi kan bidra til å løse. Stanton Wong, president i RESET, var med eksternt fra Shanghai for å gå argumentere for kontinuerlig overvåking av innendørs luftkvalitet i bygninger – et krav for å oppnå RESET-sertifisering for en bygning.

– Kontinuerlig overvåking er forskjellen mellom overvåking og det å bare kaste et raskt blikk på hvor sunn bygningen er, sier Wong.

RESET er en rekke standarder og vurderingsverktøy og tjenester som hjelper de som eier eiendom med å utvikle handlingsrettede, langsiktige strategier for helse og bærekraft i bygg.

16 prosent i energibesparelser

Fjæreide dekket også temaet om kontinuerlig overvåking av innendørs luftkvalitet og energibesparelser.

– Med databasert innsikt i luftkvaliteten i en bygning kan du optimalisere energiforbruket, kutte kostnader og redusere bygningens karbonavtrykk – samtidig som du forbedrer helsen og produktiviteten til personene som oppholder seg i den. Frydenbø Eiendom har allerede redusert energiregningen med 16 prosent ved hjelp av sensorer og tar nå sikte på å overgå 20 prosent, uttalte han.

Ubehagelig å komme tilbake på arbeidsplassen

Et annet sentralt tema på arrangementet var trygg gjenåpning av bygninger. Mens pandemien fortsetter, leter skoler, kontorer og næringsbygg overalt etter effektive strategier for å sikre et trygt inneklima for de som oppholder seg innendørs. Ross Sheil fra Infogrid snakket om hvordan man kan dra nytte av AI og IoT for å sikre sunne bygninger, og pekte på endringer i forbrukeres forventninger. Ifølge en undersøkelse fra Infogrid føler 1 av 2 ansatte seg ukomfortable med å komme tilbake på jobb, og 61prosent ville følt seg bedre hvis de hadde data om hvordan bygningen påvirker helsen.

Nye CO₂-forskrifter

Som et svar på den nåværende situasjonen kunngjorde Airthings et nytt produkt under arrangementet: View CO₂ for Business. Den nye batteridrevne, trådløse sensoren med opp til 10 års batterilevetid hjelper skoler, kontorer og næringsbygg med å ta kontroll over luftkvaliteten ved å varsle dem om når CO₂-nivåene blir usunne. Lanseringen kommer på et tidspunkt hvor det blir stadig vanligere med forskrifter for måling av CO₂ i skolen. Land som Belgia og Nederland har allerede innført forskrifter om å overvåke luftkvaliteten i skolene. Storbritannia og flere stater i USA, inkludert California, ser også på å iverksette lignende tiltak.

Generelt fremhevet arrangementet hvordan innendørs luftkvalitet har blitt et mer populært tema siden pandemien startet og en mulighet i bygninger, hvor både bærekraft og personers helse kan ivaretas gjennom teknologi. Arrangementet ble avsluttet med at Praktisk Proptech spilte inn en podcast live på scenen.

Powered by Labrador CMS