Utvikling

Renser opp indre havn

Etter at særlig Forsvaret har forurenset havnebassenget i mange år, får Peab 120 millioner kroner for å gjøre det rent.

RYDDES: Horten indre havn skal nå bli ren. Foto: Horten kommune
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Et ambisiøst miljøprosjekt til glede for alle som bruker Horten indre havn er nå i gang og skal være ferdig i løpet av et år. Store deler av sjøbunnen er forurenset etter mange år med maritim og industriell virksomhet. Oppryddingen er en dugnad mellom Miljødirektoratet, kommunen, Forsvarsbygg og Horten Industripark, melder Forsvarsbygg.

LES OGSÅ: Vil forvandle feriested til turistmagnet

– Peab har god erfaring fra slike prosjekter andre steder. Dette blir et løft for Horten og vårt felles miljø, sier kommunens prosjektleder Anders Bergsli.

For dem er det viktig å få kontroll på forurensningen, sørge for god vannkvalitet og sikre at havneområdet er attraktivt for næring, bolig og rekreasjon også i fremtiden.

Som forsvarssektorens mann i prosjektet er Odd-Erik Martinsen i Forsvarsbygg krystallklar på at dette arbeidet er viktig også for dem. Området ble bombet under krigen og blant annet er tre miner fra den gang funnet og tatt hånd om av Forsvarets personell.

LES OGSÅ: Vil bygge boliger midt i sommerparadis

– Når vi vet at mye av forurensingen på bunnen skyldes militær virksomhet er det viktig for oss for å være med å rydde opp. Sammen tar vi et viktig samfunnsansvar for et mye brukt område, og sørger for at det også i fremtiden skal være trygt å spise fisk herfra, poengterer han.

Nærmere 170 millioner kroner er totalt satt av til prosjektet. I områder med mye forurensning blir sjøbunnen dekket med rene masser. Enkelte steder skal betongmadrasser hindre at forurensingen virvles opp. Der det er behov for seilingsdybde blir de forurensede massene gravd opp og stabilt deponert i et sjødeponi i en naturlig, oksygenfri fordypning midt i havna – som skal videre overvåkes i et eget miljøoppfølgingsprogram.

Peab ferdigstilte i 2018 rydding og fornying av sjøbunnen i Puddefjorden i Bergen.

Budkrig om statlig prakteiendom (+)
Analyse
OBOS satser millioner på kunstig intelligens
Tech
Regulering av festeavgift – utleieboliger er ikke bolighus
Juss
Blir sjef i Eiendom Norge
Karriere
Ber om 100 mill for lagerbygg (+)
Pluss
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Sparer millioner på å tenke grønt
Aktuelt
Ny kvalitetssjef på plass
Karriere
Far og sønn tar gevinster i øst og i nord (+)
Analyse
Her er byggebransjens testlab
Play

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.