Utvikling

Pøser 12 milliarder inn i den lille fjellbygda

20 hytter og et skitrekk var begynnelsen på eventyret i den lille bygda rundt årtusenskiftet. Så tok det fullstendig av.

DESTINASJON: Myrkdalen i Voss kommune har gått fra ingenting til en stor skidestinasjon siden 2003. Og mer skal det bli. Ill.: Schage Eiendom.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Tilbake i 1999 investerte mange i skianlegg som Kvitfjell og Hafjell. Schage Eiendom på sin side drev med kontorer og kjøpesentra.

– Men så kom vi i kontakt med en som hadde fått til en grunneieravtale i Myrkdalen i Voss, og vi bidro med en million kroner til utvikling. Etterhvert fikk vi finansiert et skitrekk og 20 hytter, hvis kjøpere umiddelbart ble gjort oppmerksomme på at vi ville utvikle mer rundt dem. Fjellandsbyen har nå en årlig omsetning på 240 millioner kroner, sier administrerende direktør Egil Svoren i Schage Eiendom.

I 2001 sa Voss kommunestyre ja takk til en reguleringsplan for 355 hytter og et sentrumsområde med hotell og varmestue. Året etter ble selskapet Voss Fjellandsby grunnlagt, før det første skitrekket kom på plass. Så slo ketchupeffekten til utover 2000-tallet med flere skitrekk og Myrkdalen Hotel. I 2013 ble Voss Fjellandsby døpt om til Myrkdalen Fjellandsby. Torggarden med 21 leiligheter åpnet i 2016 som landsbyens første leilighetsbygg og nå kommer Kamben med 26 leiligheter.

Nå lot ikke snøballen seg stoppe, og i 2017 kjøpte Schage Eiendom og Aurland Ressursutvikling (80/20) Myrkdalen Fjellandsby. Og planene deres er i XL-størrelse. For å si det forsiktig.

12 milliarder kroner

Selskapet Myrkdalen Fjellandsby har bygd infrastruktur, fritidsboliger og hotell for tre milliarder kroner. De eier halvparten selv, resten er solgt.

– I tillegg kommer vi til å investere opp til ytterligere ni milliarder kroner til når vi er ferdige her mot 2050 med 15.000 senger. Alt er godkjent i kommunedelplanen som har et potensial på 3400 fritidsboliger. Av de skal vi bygge 3300, så her kan vi bare fortsette jevnt og trutt, påpeker eiendomsdirektør i Myrkdalen Fjellandsby Nils Akselberg.

Så langt har han levert 764 fritidsboliger fordelt på 190 hytter, 462 leiligheter og 112 hotellrom i selskapets eget hotell.

– I fjor solgte vi 74 leiligheter i det som var all time high. Vi eier hele næringskjeden og bygger alt, inkludert vann og avløp, sier han.

Ser ut i verden

Egil Svoren legger stor vekt på at dette er et reiselivsprosjekt, og at visjonen er å skape internasjonal interesse rundt det som i dag er landets åttende største skianlegg målt i heisomsetning. Og ikke bare det, Myrkdalen skal bli en av Nordens beste helårs fjelldestinasjoner.

– Vi har fått til mye allerede, men vi er ikke helt i mål ennå. Så langt har vi ikke tatt ut en krone, alle pengene går direkte til å utvikle skianlegg, hoteller og andre muligheter. Drivkraften vår er å skape en destinasjon, derfor sier vi nei til å gå inn i andre skianlegg, påpeker Svoren.

Myrkdalen Fjellandsby er i prinsippet den eneste utvikleren her, og har sørget for at produktet ut til kunden er doblet. Også politikerne er med på notene.

– De har hele tiden vært veldig positive selv om kommunen ikke bidrar økonomisk, og det er klart at denne utviklingen betyr mye for dem. Det var 200 innbyggere i Myrkdalen da vi kom. Nå er vi med på å skape et eventyr som skal fortsette lenge. Hver enhet som blir bygd er med på å styrke senterutviklingen. Vi har noe unikt på gang her med aktiviteter i fjord og fjell året rundt, og byr for eksempel by på rib-turer midt på vinteren på Nærøyfjorden som står på UNESCOs liste, sier han.

Myrkdalen er dessuten godkjent som typisk turiststed av Fylkesmannen i Hordaland. Det innebærer automatisk fritak fra hovedregelen i Helligdagsfredloven som regulerer åpningstider, noe som i klartekst betyr søndagsåpne butikker.

Flere boliger

I dag har Myrkdalen Fjellandsby tre leilighetsprosjekter på gang, i tillegg til de mange hundre som allerede er bygd.

– Kamben skal stå ferdig i sommer med 26 leiligheter over et næringsareal i et seks etasjers nybygg midt i sentrum. Responsen er veldig bra, her er det bare tre leiligheter igjen i et prosjekt som er med på å utvikle et flott sentrumsområde, sier Jan Kristoffer Sletteland i Eiendomsmegler Vest.

Han selger også prosjektet Klypeteigen, noe raske stavtak lenger borti veien.

– 20 leiligheter i to bygg med parkering i underetasjen blir det siste byggetrinnet i Klypeteigen –Helgatunteigen-området. Da vil det være over 100 nye leiligheter i det området. Disse siste 20 skal stå ferdige til jul i år og er litt mer hytteleiligheter med carport. Vi har solgt ni allerede, påpeker Sletteland.

Bakken 1 er det nyeste prosjektet i fjellandsbyen med 18 leiligheter som skal leveres sommeren 2020. Prisene går fra3 til 6,55 millioner kroner, to er allerede solgt og det er interessenter på flere andre.

– Dette ligger rett ved barnebakken, noen store leiligheter på toppen og mindre nedover i etasjene. Her kan du sitte på balkongen å se poden leke seg på ski. Og det kommer flere Bakken-prosjekter, sier Sletteland.

Mest snø i landet

Myrkdalen som ligger en halv times kjøretur nord for Voss sentrum er kjent for snø. Enorme mengder snø.

EVENTYR: Få, om noen steder i Norge har så mye snø som Myrkdalen. Det betyr eventyrforhold for skielskere. Foto: Myrkdalen Fjellandsby

– Sammen med Røldal er Myrkdalen det mest snørike stedet i Norge. Normalt ligger snøen her fra starten av desember til sesongslutt i mai, og alle har fokus på nettopp det. De fleste som kjøper kommer fra Bergen, Voss og andre steder i regionen som Austevoll, i tillegg fra Sogn. Men mange skielskere fra Østlandet tar turen hit for frikjøring, og for dem er stedet en perle. Vi har ikke solgt så mye til dem ennå, men Myrkdalen blir mer og mer aktuelt for den kjøpegruppen også, sier Sletteland.

Han gleder seg over at eiernes planer for årene som kommer.

– Dette blir en av de beste destinasjonene i Norge. Eierne og kommunepolitikerne har en veldig god tone og alle vil utvikle mer. Snø og vinter er ett fokus, bare sist helg var 8000 personer i skianlegget, men samtidig er det fjord og fjell på alle kanter som trekker andre turister også. Beliggenheten er perfekt, påpeker han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bygger flere leiligheter ved vannet
Bolig
Meglerstandardendringer til besvær
Juss
– Bevaringsmyndighetene bremser nødvendige miljøtiltak
Aktuelt
Ukens profil: Har jobbet som utkaster på nattklubb (+)
Karriere
Går for slagkraftig Kirkens hus
Utvikling
Se alle Pluss-saker
Vil rive deler av kjøpesenteret
Utvikling
Kan kjøpe for milliarder, men venter på godbitene
Transaksjoner
Byutvikling verdt milliarder
Bolig
Her kan det bli 116 nye studentboliger (+)
Bolig