Ifølge Byantikvaren vil det foreslåtte bygget dominere i bysilhuetten. (Illustrasjon: Code Arkitektur)

– Særdeles konfliktfylt Entra-forslag

Byantikvaren mener Entras forslag for Lilletorget 1 er særdeles konfliktfylt med hensyn til de høye kulturminneverdiene i området.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter har tidligere omtalt Entras planer for høyhuset «Solar» like ved Oslo Plaza. Forslaget fra Code Arkitektur er på 27 etasjer mot nord og 16 etasjer mot sør.

Det synes imidlertid Byantikvaren er altfor mye. I en uttalelse til Plan- og bygningsetaten (PBE) skriver antikvaren at Lilletorget 1 grenser inn til kulturminneverdier av både høy lokal, regional og nasjonal verdi.

Blant annet er Lilletorget, Brugata og bebyggelsen på begge sider av denne knyttet til en av de historiske innfartsårene til byen og den «tidligere bondehandelsvirksomheten» som foregikk utenfor bygrensene på 1700- og inn på 1800-tallet. De eldre bygårdene i området er hovedsakelig på Gul liste, og regulert til bevaring etter plan- og bygningsloven.

I området ligger også Prinds Christian Augusts Mindes tidligere lystgårdsanlegg fra 1600-/1700-tallet, samt arbeids- og asylanstalt fra 1800-tallet. Ifølge Byantikvaren har miljøet med bebyggelse og uteområder særdeles høy verneverdi, er fredet etter kulturminneloven og er meget viktig som del av byens kommunale omsorgshistorie.

I utgangspunktet er Byantikvaren positiv til at det kan oppføres et nytt bygg som erstatning for den eksisterende bygningen, som ikke har noen verneverdi.

– For øvrig finner vi viste illustrasjoner som meget konfliktfylte med hensyn til de høye kulturminneverdiene i området. Fotavtrykk og høyder på nytt bygg gir et massivt og stort høyhusvolum, som i langt større grad enn dagens Oslo Plaza vil dominere i bysilhuetten, skriver Byantikvaren i brevet til PBE.

Antikvaren påpeker også at Oslo Plaza og Postgirobygget er de eneste bygningene «som i dag innen den historiske byen har så stor høyde at de ikke bare dverger bebyggelsen i sitt nærmiljø, men synes over Akersryggen og endrer silhuettene innen Oslos indre by og fra innseilingen».

– Ny bebyggelse bør holdes lavere, slik at den blant annet ikke vil influere på silhuetten av Akershus festning, sett fra innseilingen, understreker Byantikvaren.

I brevet vises det også til at tomten ligger i overgangen mellom den historiske byen og saneringsområdet på Vaterland. Dimensjon, høyder og uttrykk bør derfor bidra til en myk overgang mellom disse to forskjellige bystrukturene.

– Byantikvaren varsler at det foreslåtte vurderes som særdeles konfliktfylt med hensyn til byrom og bevaringsverdige miljøer av høy, lokal, regional og nasjonal verdi. Byantikvaren vil, hvis planforslaget opprettholdes, vurdere alternativt planforslag i videre plansak. Med bakgrunn i høye regionale og nasjonale verdier vil det være aktuelt å oversende til Riksantikvaren for innsigelsesvurdering, heter det i brevet.

Powered by Labrador CMS