Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Artikkelforfatter er partner Lars Helge Aasen i PwC.

Begrensninger i rentefradraget rammer eiendom

Lars Helge Aasen

mandag 8. oktober 2018 11:08 (Oppdatert 8. oktober 2018 11:10)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var før Statsbudsjettet ble lagt frem i dag ventet at ordinære reelle låneforhold, også på eiendom, ville kunne bli nektet rentefradrag dersom egenkapitalen i et norsk selskap/konsern er lavere enn egenkapitalen i hele konsernet.

Høringsforslag som ble lagt frem 4. mai 2017 ble i forrige Statsbudsjett utsatt, og i dag kom Finansdepartementet med sitt endelige forslag som vil få virkning fra 1. jan 201

Departementet foreslår at gjeldende rentebegrensningsregel utvides til å omfatte eksterne renter for skattyter i konsern. Dersom netto rentekostnader overstiger fradragsrammen på 25 pst. av en særskilt fastsatt resultatstørrelse (skattemessig EBITDA), skal både interne og eksterne rentekostnader avskjæres.

Dette kan gi store utfordringer ift fradragsretten for renter i helt ordinære låneforhold – og uansett gir det store adminstrative byrder. Eiendom som i sin natur har høyere eksterne gjeld og lave «marginer» rammes hardere enn mange andre bransjer.

Dersom et i et konsern med flere skattepliktige enheter i Norge, kan likevel kreve fullt fradrag for sine rentekostnader i inntektsåret dersom det godtgjøres at egenkapitalandelen for de norske enhetene i konsernet samlet sett ikke er lavere enn egenkapitalandelen i konsernregnskapet. Dette krever en omfattende regneøvelse. Departementet skriver også selv:

«Unntaksreglene må nødvendigvis bli forholdsvis kompliserte for å ivareta hensynet til treffsikkerhet, og for å unngå uønskede tilpasningsmuligheter. De foreslåtte unntaksreglene kan derfor medføre vesentlige administrative byrder for både skattemyndigheter og skattytere. »

Opprinnelig var det foreslått at reglene gjaldt helt ned til 10 mill. kroner, men Departementet foreslår at terskelbeløpet for EBITDA-regelen i konsern foreslås økt fra 10 mill. kroner i høringsutkastet, til 25 mill. kroner.

Det er positivt i forhold til høringsutkastet at det er langt færre selskap som omfattes av forslaget som fremmes nå, men det er selvfølgelig mange eiendomsselskap og -konsern som har rentekostnader overstiger 25 mill. Disse som har enten utenlandsk eier eller selv eierskap i utlandet må nå finne frem konsernregnskapet de har, lage nye «konsernregnskap» og regne på om de kan komme inn under unntaket, eller faktisk for en ekstra skatt,

Mer enhetlig praksis vedr eiendomskatt

Av andre endringer i Statsbudsjettet for 2019 som er særlig relevant for eiendom så er det positivt at maksimal skattesats for bolig- og fritidseiendom reduseres fra syv til fem promille fra 2020.

I tillegg foreslår regjeringen også at eiendomsskattegrunnlaget reduseres ved at det innføres en obligatorisk reduksjonsfaktor i eiendomsskattetakstene på 30 pst. for all bolig- og fritidseiendom fra 2020. Regjeringen foreslår videre at bruk av formuesgrunnlag gjøres obligatorisk ved verdsettelse av boligeiendom for eiendomsskatteformål fra 2020. Forslaget vil gjøre eiendomsskattetaksering på tvers av kommuner mer enhetlig. Visse overgangsregler gjelder.

Dette vil føre til mer enhetlig praksis i de forskjellige kommunene, og de kommunene som har ligget på høyeste sats må nå sette ned eiendommsskatten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Vika-syndikat fikk med Centennial på kjøp

Transaksjoner / tirsdag 23. oktober 2018

Mistet retten til eiendom verdt 40 millioner

Juss / tirsdag 23. oktober 2018

Her kan det komme 30.000 kvm bolig (+)

Transaksjoner, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Kronikk: Mens vi venter på Filipstad, endres verden

Kronikk / tirsdag 23. oktober 2018

Stadig flere grønne lån (+)

Aktuelt, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Bygger 5200 m2 for Rottefella

Utvikling / tirsdag 23. oktober 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Vil bygge boliger ved skytebaneVil bygge boliger ved skytebane 22. oktober 2018
Feil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrtFeil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrt 18. oktober 2018
Solgt for 1,2 milliarderSolgt for 1,2 milliarder 18. oktober 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Tomtene er beliggende i Espehaugen Næringspark, og har en prisantydning på henholdsvis 13,5 og 11 millioner kroner.

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Utbyggeren av Slåtten terrasse mener dette er «blant boligprosjektet i Bergen med noen av de fineste kvalitetene». Men det er ikke det eneste prosjektet i høy prisklasse som er lansert i Fana.

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Lokalene er blitt bruk til kontor og undervisning, men Eiendomsmegler Vest har også interessenter som vil gjøre om til boliger.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Ny møteplass

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Bonum åpner nytt næringskonsept i Henrik Ibsensgate.

Kronikk: Et sentrum på godt, og litt vondt

Nyheter / fredag 19. oktober 2018

Oslo er den siste byen i Norge uten en sentrumsorganisering, og den eneste av de nordiske storbyene. Samtidig er det den mest energiske, spennende, levende og offensive byen i hele Nord-Europa. Betyr det at vi ikke trenger et sterkt, organisert og koordinert sentrum?

Kunsten å menneskeliggjøre retail – igjen

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Den gode, gamle «kjøpmannen på hjørnet» som kjente navnet ditt og preferansene dine er i ferd med å bli effektivisert bort. Det samme er skredderen som kjenner målene dine, og hvordan dress du kjøpte i fjor.