Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Ettersom Landbrukskvartalet er veldig sentralt, mener Zero det bør bygges høyt på denne tomten. (Illustrasjon: Transborder Studio)

Miljøorganisasjon støtter høyhus i tre

Zero mener det et viktig at Oslo kommune «benytter seg av denne muligheten».

Tore Årdal

fredag 5. oktober 2018 4:00 (Oppdatert 7. oktober 2018 22:41)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er stort engasjement rundt de foreslåtte planene for nye Landbrukskvartalet i Oslo, hvor Landbrukskvartalet Utvikling AS foreslår å regulere kvartalet til boliger, forretning, kontor, hotell, bevertning mm. Hensikten med forslaget er «å tilrettelegge for et flerfunksjonelt byområde». Et høyhus med boliger midt på planområdet foreslås i 30 etasjer med en høyde tilsvarende dagens Oslo Plaza.

Forslaget omfatter ca. 275 boliger og utadrettede funksjoner mot gatene. Deler av bebyggelsen foreslås bevart.

Plan- og bygningsetaten (PBE) fraråder forslaget fordi «vi mener det ikke bør bygges høyhus på planområdet». Også Byantikvaren er negativ til planene.

Men det finnes også aktører som er positive til et høyhus i tre i Landbrukskvartalet på Grønland. Blant annet synes Oslo Handelsstands Forening at planene om et høyhus av tre i Oslo sentrum er spennende.

Nå får prosjektet også støtte av miljøorganisasjonen Zero, som er opptatt av «at man benytter seg av mulighetene for å bygge mange kvadratmeter nærme kollektivknutepunkt, og i sentrum». I en uttalelse til PBE om prosjektet skriver organisasjonen at en slik lokalisering reduserer utslipp knyttet til transport.

– Landbrukskvartalet er veldig sentralt, og det taler for å bygge høyt på denne tomten. Vi ser at utbygger har høye ambisjoner innen klima og miljø for dette prosjektet, spesielt knyttet til materialbruk og energiforsyning. En av de største kildene til klimagassutslipp over et byggs livsløp, er utslippene fra betong og stål i bærende konstruksjoner. Vi trenger at byggherrer utforsker å bygge med tre, spesielt i bærende elementer i høyere bygg, skriver Guro Hauge, fagansvarlig bygg og materialer i Zero, til PBE.

Hun viser til prosjektet Mjøstårnet, og at forslaget fra Landbrukskvartalet Utvikling AS vil gi et lang høyere bygg.

– Mjøstårnet vil være verdens høyeste trebygg når det er ferdigstilt. Det vil være et viktig utviklingsprosjekt for byggenæring og treindustrien ved å realisere alternativ 1. Det vil være merkostnader knyttet til å realisere dette, og de færreste byggherrer vil gjøre det. Det er derfor viktig at kommunen benytter denne muligheten når den er der, skriver hun til PBE.

ZEROs fagansvarlig bygg og materialer synes også det er flere spennende elementer i energikonseptet som er valgt.

– Det er viktig med flere prosjekter som tester ut solceller i fasaden. Det er også viktig med utviklingsprosjekter innen naturlig ventilasjon som beskrevet i miljøprogrammet. Ved å bygge høyt, vil det både gi økt produksjon av energi, men også være med på å betale for merkostnadene det er ved å realisere miljøprosjekter som tester ut nye løsninger og produkter, skriver Hauge til PBE.

Kommentar til “Miljøorganisasjon støtter høyhus i tre

  1. Et godt bymiljø er avhengig av menneskelig målestokk – og livet mellom husene. En god by er en kompleks organisme, der mange ulike hensyn må veies mot hverandre. På våre breddegrader står solen bare 7,5 grader over horisonten midtvinters. Husk at Manhattan ligger lengre sør en Napoli, Madrid eller Istanbul.
    «Verdens høyeste trehus» er en jippo – som ikke har noe med miljøvennlighet å gjøre – hvorfor ikke bygge 130 etasjer som i Dubai, om det var en god løsning?
    Det er utbyggeren som får (enda) mer fortjeneste ved å bygge høyt. Det å tro at en slik høyblokk er bra på landbrukskvartalet på Grønland/Oslo er som å tro på at en to meter lang nese er bra, bare fordi du kan teste flere briller og kanskje har flere luktekjertler; alt i alt blir det fullstendig ute av proporsjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Møller vil skape et musikkunivers på Marienlyst

Utvikling / torsdag 13. desember 2018

Kjøpte verdiløs tomt og tapte i to instanser. Får nå medhold i Høyesterett om heving av kjøpet

Juss / torsdag 13. desember 2018

Snøporten har fått inn flere eiere og mer kapital

Utvikling / torsdag 13. desember 2018

Styrker miljøprofilen

Karriere / torsdag 13. desember 2018

Milliardtransaksjon i Oslo sentrum

Transaksjoner / torsdag 13. desember 2018

Opplysningsvesenets fond straffes for andres miljøsynder

Juss / torsdag 13. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Handelssjokk i AkershusHandelssjokk i Akershus 7. desember 2018
Om skjeggkre og verditap på boligerOm skjeggkre og verditap på boliger 7. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

BOB satser på delingsøkonomi

Nyheter / tirsdag 11. desember 2018

Prosjektet i Åsane rommer blant annet 127 boenheter, to felles «hotellrom», ølbryggeri, forsamlingsrom og verksteder.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.