Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Ettersom Landbrukskvartalet er veldig sentralt, mener Zero det bør bygges høyt på denne tomten. (Illustrasjon: Transborder Studio)

Miljøorganisasjon støtter høyhus i tre

Zero mener det et viktig at Oslo kommune «benytter seg av denne muligheten».

Tore Årdal

fredag 5. oktober 2018 4:00 (Oppdatert 7. oktober 2018 22:41)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er stort engasjement rundt de foreslåtte planene for nye Landbrukskvartalet i Oslo, hvor Landbrukskvartalet Utvikling AS foreslår å regulere kvartalet til boliger, forretning, kontor, hotell, bevertning mm. Hensikten med forslaget er «å tilrettelegge for et flerfunksjonelt byområde». Et høyhus med boliger midt på planområdet foreslås i 30 etasjer med en høyde tilsvarende dagens Oslo Plaza.

Forslaget omfatter ca. 275 boliger og utadrettede funksjoner mot gatene. Deler av bebyggelsen foreslås bevart.

Plan- og bygningsetaten (PBE) fraråder forslaget fordi «vi mener det ikke bør bygges høyhus på planområdet». Også Byantikvaren er negativ til planene.

Men det finnes også aktører som er positive til et høyhus i tre i Landbrukskvartalet på Grønland. Blant annet synes Oslo Handelsstands Forening at planene om et høyhus av tre i Oslo sentrum er spennende.

Nå får prosjektet også støtte av miljøorganisasjonen Zero, som er opptatt av «at man benytter seg av mulighetene for å bygge mange kvadratmeter nærme kollektivknutepunkt, og i sentrum». I en uttalelse til PBE om prosjektet skriver organisasjonen at en slik lokalisering reduserer utslipp knyttet til transport.

– Landbrukskvartalet er veldig sentralt, og det taler for å bygge høyt på denne tomten. Vi ser at utbygger har høye ambisjoner innen klima og miljø for dette prosjektet, spesielt knyttet til materialbruk og energiforsyning. En av de største kildene til klimagassutslipp over et byggs livsløp, er utslippene fra betong og stål i bærende konstruksjoner. Vi trenger at byggherrer utforsker å bygge med tre, spesielt i bærende elementer i høyere bygg, skriver Guro Hauge, fagansvarlig bygg og materialer i Zero, til PBE.

Hun viser til prosjektet Mjøstårnet, og at forslaget fra Landbrukskvartalet Utvikling AS vil gi et lang høyere bygg.

– Mjøstårnet vil være verdens høyeste trebygg når det er ferdigstilt. Det vil være et viktig utviklingsprosjekt for byggenæring og treindustrien ved å realisere alternativ 1. Det vil være merkostnader knyttet til å realisere dette, og de færreste byggherrer vil gjøre det. Det er derfor viktig at kommunen benytter denne muligheten når den er der, skriver hun til PBE.

ZEROs fagansvarlig bygg og materialer synes også det er flere spennende elementer i energikonseptet som er valgt.

– Det er viktig med flere prosjekter som tester ut solceller i fasaden. Det er også viktig med utviklingsprosjekter innen naturlig ventilasjon som beskrevet i miljøprogrammet. Ved å bygge høyt, vil det både gi økt produksjon av energi, men også være med på å betale for merkostnadene det er ved å realisere miljøprosjekter som tester ut nye løsninger og produkter, skriver Hauge til PBE.

Kommentar til “Miljøorganisasjon støtter høyhus i tre

  1. Et godt bymiljø er avhengig av menneskelig målestokk – og livet mellom husene. En god by er en kompleks organisme, der mange ulike hensyn må veies mot hverandre. På våre breddegrader står solen bare 7,5 grader over horisonten midtvinters. Husk at Manhattan ligger lengre sør en Napoli, Madrid eller Istanbul.
    «Verdens høyeste trehus» er en jippo – som ikke har noe med miljøvennlighet å gjøre – hvorfor ikke bygge 130 etasjer som i Dubai, om det var en god løsning?
    Det er utbyggeren som får (enda) mer fortjeneste ved å bygge høyt. Det å tro at en slik høyblokk er bra på landbrukskvartalet på Grønland/Oslo er som å tro på at en to meter lang nese er bra, bare fordi du kan teste flere briller og kanskje har flere luktekjertler; alt i alt blir det fullstendig ute av proporsjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Vika-syndikat fikk med Centennial på kjøp

Transaksjoner / tirsdag 23. oktober 2018

Mistet retten til eiendom verdt 40 millioner

Juss / tirsdag 23. oktober 2018

Her kan det komme 30.000 kvm bolig (+)

Transaksjoner, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Kronikk: Mens vi venter på Filipstad, endres verden

Kronikk / tirsdag 23. oktober 2018

Stadig flere grønne lån (+)

Aktuelt, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Bygger 5200 m2 for Rottefella

Utvikling / tirsdag 23. oktober 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Vil bygge boliger ved skytebaneVil bygge boliger ved skytebane 22. oktober 2018
Feil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrtFeil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrt 18. oktober 2018
Solgt for 1,2 milliarderSolgt for 1,2 milliarder 18. oktober 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Tomtene er beliggende i Espehaugen Næringspark, og har en prisantydning på henholdsvis 13,5 og 11 millioner kroner.

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Utbyggeren av Slåtten terrasse mener dette er «blant boligprosjektet i Bergen med noen av de fineste kvalitetene». Men det er ikke det eneste prosjektet i høy prisklasse som er lansert i Fana.

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Lokalene er blitt bruk til kontor og undervisning, men Eiendomsmegler Vest har også interessenter som vil gjøre om til boliger.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Ny møteplass

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Bonum åpner nytt næringskonsept i Henrik Ibsensgate.

Kronikk: Et sentrum på godt, og litt vondt

Nyheter / fredag 19. oktober 2018

Oslo er den siste byen i Norge uten en sentrumsorganisering, og den eneste av de nordiske storbyene. Samtidig er det den mest energiske, spennende, levende og offensive byen i hele Nord-Europa. Betyr det at vi ikke trenger et sterkt, organisert og koordinert sentrum?

Kunsten å menneskeliggjøre retail – igjen

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Den gode, gamle «kjøpmannen på hjørnet» som kjente navnet ditt og preferansene dine er i ferd med å bli effektivisert bort. Det samme er skredderen som kjenner målene dine, og hvordan dress du kjøpte i fjor.