Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Gårdeierforeningen Byfolk Oslo Sentrum etterlyser et «byregnskap» som viser om kommunens tiltak gir økt byliv.

Færre fotgjengere og lavere omsetning i sentrum

Bilene skal fjernes fra Oslo sentrum for å skape mer byliv, men nå viser tall fra Promenaden AS et markant fall i antall fotgjengere på Karl Johans gate. I tillegg melder butikker om fall i omsetningen.

Tore Årdal

onsdag 29. august 2018 4:00 (Oppdatert 29. august 2018 6:08)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Det er urovekkende at det er færre fotgjengere i Oslos hovedpulsåre, sier administrerende direktør Glenn Eikbråten i foreningen Byfolk Oslo Sentrum.

Byfolk representerer 80 prosent av alle bygårdene i bykjernen, og nylig sendte foreningen en høringsuttalelse til Plan- og bygningsetaten (PBE) i forbindelse med områdereguleringen for gater og byrom i Oslo sentrum.

Til Estate Nyheter sier Eikbråten at biltrafikk fjernes for å skape økt byliv i Oslo sentrum, og da er det betimelig å påpeke at det er det færre fotgjengere på Karl Johans gate.

Glenn Eikbråten, administrerende direktør i Byfolk Oslo Sentrum.

– Det er viktig at kommunen ikke bare stenger og begrenser, men også tilrettelegger for at det kommer flere mennesker til sentrum, sier han, og legger til:

«Hvis det er en dårlig utvikling, bør det gjøres endringer i tiltakene. Og så er det jo fantastisk hvis det går veldig bra.»

Tall fra Promenaden AS viser at det hittil i år går 7,7 prosent færre mennesker på Karl Johans gate sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. I tillegg får Byfolk tilbakemeldinger fra gårdeierne om nedgang i både omsetning og besøkende.

I høringsuttalelsen til PBE skriver Byfolk at omsetningstall fra utsalgssteder i Karl Johans gate viser nedgang i omsetning for en rekke butikker.

– Vi opplever således sammenheng mellom fotgjengernedgang og omsetningsnedgang i hovedgaten Karl Johan. Dette er faretruende. Omsetningsnedgangen vises særlig på lørdager, og de faktiske fotgjengermålingene viser at vi har færre barnefamilier på Karl Johan enn tidligere, skriver gårdeierforeningen, og påpeker at tall fra kjøpesentrene utenfor Oslo sentrum viser en en svak oppgang i antall besøkende.

Byfolk etterlyser et «byregnskap» med omsetningstall fra førsteetasjebedriftene.

– Kommunen har tidligere beroliget oss om å legge frem «Byregnskap», og at slike analyser skal gjennomføres, for at vi sammen kan vite om prosjektets tiltak gir økt byliv med økt omsetning og flere mennesker i sentrum. Det er essensielt at kommunen fremlegger omsetningstall, og at vi sammen gjør evalueringen av igangsatte tiltak før etatene iverksetter ytterligere tiltak, heter det i høringsuttalelsen.

9 kommentarer til “Færre fotgjengere og lavere omsetning i sentrum

 1. Dette er ikke uventet. Kommunens gebyr politikk på parkering, færre parkeringsplasser og høye bomavgifter gjøre Oslo mindre attraktivt både for handlende og bedrifter.
  For egen del driver jeg en virksomhet med 20 ansatte, og vi vurderer utflytting fra Oslo pga kommunens politikk på ovennevnte. Vi driver med overskudd og bidrar således til kommunens økonomi. Den politiske ledelse i Oslo må nå forstå hvor alvorlig dette egentlig er.

 2. Vi bor på Vinterbro, 20 minutter fra Oslo sentrum. Oslo er vår by, Ski er ikke en by, selvom det kanskje formelt sett er det. Vi pleide å ta en dagstur til Oslo vi 4, mor, far og 2 barn på 12 og 14 år. Flanere på Karl Johan, svinge innom Spikersuppa hvis det skjer noe, lunsj, middag, en tur på kino eller museum. Nå er det «umulig». Å finne parkering er vanskelig og dyrt. Kollektivt tar dobbelt så lang tid og ender opp med å bli like dyrt som parkering. Å kjøre i ring og stå i kø er ikke kjekt. Det har også skjedd noe med butikkutvalget, ser det ut til. Det er et overveldende flertall av butikker som tilbyr mote til unge jenter, og hvor de ansatte også er unge jenter og har lite peil på kundebehandling og oppmerksomhet. Så da blir det tettstedet Ski og storsenteret med kino, eller ihvertfall nå om sommeren en tur til Son eller Drøbak. Eller – skrekk og gru – Sverige!

 3. Veldig bra innspill fra «Byfolk» og Glenn Eikbråten, som påpeker hva som faktisk skjer. Denne kommunale satsingen på å endre kjøremønsteret og få aktiviteter og stengsler i gatene må koste vanvittig når er ser konsulentbruken her. Det var vel ikke det eiendomsskatten skulle brukes til ?

 4. Jeg har motsatt inntrykk, det virker for meg at det er flere som vandrer rundt i sentrumskjernen i fra majorstukrysset og helt ned til oslo-s. Men at grunerløkka og andre butikker områder har falt mer en dobbelt som gjør at totalen har gått ned.
  Ser at oslo blir brukt, jeg er i sentrum omtrent hver dag og det er godt med folk i fra 11 til 21.

  Men i fra Butikkens perspektiv så har hørt fra flere kunder som eier seksjoner at butikkjedene flytter penger rundt på de avdelingene som går dårlig for å overleve.

  Jeg vet også at mange handler ikke i butikk da de bruker butikken som showrom.
  En måte å løse dette på er at de store kjedene kan gjøre det motsatt, salgene er i butikken og ikke på nett, hvis du kommer og handler så får du lavere og bedre priser, også er det litt dyrere på nett.

  For folkene er der.

  Sandvin Property jobber mye med konseptløsninger for eiendommer, kjøp og salg rådgivning men også søk.

 5. Hva med at sommeren har vært utrolig fin, det siste du gjør er å henge i butikker i sentrum i varmen og at du på vei til Hvalstrand eller tilsvarende stopper på en senter for å få med is, brus og ny badebukse?

 6. Overskriften snakker om «sentrum» men tall fra Promenaden AS gjelder bare en gate. Why stop there? Hvis vi skal ekstrapolere, hvorfor slutte med bare sentrum – dere kunne ha sagt at det finnes færre fotgjengere i hele Oslo…hele Norge…hele Verden!!!

 7. Det er nå for dyrt og kjøre bil inn til sentrum og parkere her. Bom og parkering blir jo gjerne dyrere enn for eksempel kinobillettene. Det er disse folkene som nå har blitt borte og dermed går antall besøkende ned. Det er snart valg !

 8. Reduksjonen fra bilisme skjer raskt, men det tar tid for syklister og fotgjengere å venne seg til at sentrum blir et bedre sted å være.

 9. Jeg jobber i kontorbygg på Egertorget og er godt kjent på Karl Johan. Utskiftning av både serveringssteder til klesforretninger og mere fasjonable butikker må man også forvente at endrer på hvilke folk og hvor mange som fredes i området. Selv om det ser pent og ordentlig ut er det mindre folkelig enn før med High End mote for et smalere marked.

 10. Mener det var mann/ typen til Lan (MDG) som sa følgende i et tv-intervju: «vi trenger ikke butikker i sentrum, vi kan handle det vi trenger på nett. Forresten så er det så slitsomt å jobbe i butikk»
  Så dette er jo tatt rett ut av MDG sin politiske håndbok. 👍

 11. Her er det flere ting jeg synes blir unyansert. For det første er det blant annet som nevnt over en nydelig sommer som helt sikkert har trukket folk ut av sentrum, for det andre er Prinsens Gate gjenåpnet og stjeler sikkert litt trafikk fra Karl Johan.

  Et tankekors synes jeg dog er dette: Jeg ser gjentatte ganger at det er interessenter på eiersiden, de som sitter på eiendom, som klager over svakere trafikk og manglende tiltak fra Kommune etc. Samtidig er det et gullrush i retaileiendom i sentrum og samtlige utleiere skrur prisene opp, noe som kombinert med fallende trafikk gjør det umulig for enkeltstående såvel som kjeder å drive sunn butikkdrift. Profitten ligger i eiendom og ikke i handel. Ser ikke gårdeierne at dette er et delt ansvar? De må legge tilrette for at næringsdrivende skal kunne etablere/fortsette deres virksomhet i sentrum om bylivet skal blomstre. Når det kun ligger profitt på nettsalg vil jeg tro det blir færre og mindre stabile aktører som blir overvekten av leietakere i sentrum. Det betyr hyppige utskiftninger og større kostnader for eierne enn langsiktige og trygge leietakere.

 12. Bussen fra Bærum som tidligere gikk tll sentrum snur nå på Skøyen. Da må man bytte til e annen buss eller t-bane. Ikke bra, spesielt kke om vinteren. Så, ikke mere Oslo for meg og min familie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Varsler massiv butikkdød

Nyheter / fredag 21. september 2018

– Rentehoppet får liten betydning

Nyheter / fredag 21. september 2018

Varsler erstatningskrav på 150-500 millioner (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Oslo Finans-syndikat med eiendomskjøp

Nyheter / fredag 21. september 2018

Lanserer VIP-løsning for boligkjøpere

Nyheter / fredag 21. september 2018

Vil ha 50 millioner for kombibygg (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Ofrer gullkalven for de neste 150 åreneOfrer gullkalven for de neste 150 årene 19. september 2018
Varsler massiv butikkdødVarsler massiv butikkdød 21. september 2018
Krevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millionerKrevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millioner 18. september 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal rives og erstattes med tvillingtårn

Nyheter / fredag 21. september 2018

Fylkesutvalet går inn for å rive fylkeshuset og bygge to heilt nye tårn på tomten. Prislappen er på 941 millioner kroner.

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

I 2003 ble bygget kåret til det beste bygget i verden. Nå har Telenor Eiendom solgt Telenorbygget i Birkelandsskiftet.

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Statsbygg har fått klarsignal av regjeringen til å rehabilitere Norges Handelshøyskole for over en halv milliard kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Amfi Kanebogen nominert til Årets Kjøpesenter 2018

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Olav Thon Gruppens kjøpesenter i Harstad er nominert til Årets Kjøpesenter-prisen av Nordic Council of Shopping Centers.

Dette bygget produserer og lagrer energi

Nyheter / onsdag 19. september 2018

REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

New Norwegian Design

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

THE THIEF og Noord har gått sammen om å presentere utstillingen «New Norwegian Design».