HEDRET: Arkitekturfirmaet Mellbye Arkitektur Interiør vant nylig prisen “Award of Excellence in Architecture 2017” fra Architectural Association of Kenya. Prisen fikk de for en pikeskole i Kenya.

Fikk arkitekturpris for Afrika-prosjekt

Gratisarbeid kan også være verdifullt. Arkitektfirmaet Mellbye Arkitektur hentet nylig hjem en pris for et prosjekt i Kenya.

Publisert

De tjener ikke penger på det, og til tider kan frustrasjonsnivået være høyt.

– Men det er likevel utrolig givende. Dette er arkitektur på sitt mest grunnleggende, sier partner i Mellbye Arkitektur Interiør, Ajas Mellbye.

Praktisk bistand og arkitektonisk utfordring

Nylig mottok de “Award of Excellence in Architecture 2017” fra Architectural Association of Kenya. Prisen ble vunnet i samarbeid med arch. Florence Nyole for prosjektet “Mara Girls Leadership School” i “Best Educational Institution”.

– VI har en årrekke jobbet med pro bono prosjekter i Mara-regionen i Kenya. I tre år har vi samarbeidet med den kenyanske hovedfagstudenten Florence Nyole om en pikeskole i regionen. Prosjektet er en blanding av praktisk bistand og arkitektonisk utfordring. Det er derfor med stor glede vi nå har mottatt denne anerkjennelsen for vårt arbeid, sier Mellbye.

Prosjektet blir blant annet støttet av den norske stiftelsen Strømmestiftelsen.

– Det som er interessant er at når vi er rundt og presenterer oss selv, så er folk mye mer opptatt av det arbeidet som vi har gjort i Kenya enn mange av de store prosjektene som vi har gjort hjemme i Norge. Det er med andre ord ikke glamour folk er mest opptatt av, men at vi har vært med å bidra til en pikeskole i Kenya, sier Mellbye.

Begynte for 15 år siden

Selskapets og hans historie i Afrika begynte for rundt 15 år siden. Han var da på reise i landet og sammen med reisefølget satt han og spiste lunsj på savannen.

– Ut av bushen kom to kvinner som hadde fått tildelt et landområde hvor de skulle bygge en liten skole. De slo seg ned sammen med oss og vi spiste og drakk sammen. Utfordringen til disse kvinnene var at de ikke hadde tegninger av hvordan skolen skulle bli. Etter et godt måltid sa jeg til de at nå tegner jeg opp denne skolen på en serviett og så tegner vi den deretter opp på terrenget, sier Mellby.

Som sagt så gjort. Etter det hyggelige måltidet forlot han og følget hans kvinnene og etterhvert reiste han også hjem til Norge. Tre år senere kom han tilbake til det samme området.

– Og der sto skolen, akkurat slik jeg hadde tegnet den opp, sier Mellbye.

Har godt av det

De var begynnelsen på et langvarig engasjement i Kenya. Det siste prosjektet er pikeskolen som de nå altså har fått pris for.

– Vi snuser litt på et prosjekt i Tanzania også, men foreløpig har vi bare gjort prosjekter i Kenya. Dette gjør vi fordi det er givende. Det gir oss en god balanse i en ellers kommersiell hverdag og det har vi veldig godt av, sier Mellbye.

Powered by Labrador CMS