Fridtjof Nansens vei 2 er beliggende like ved Colosseum kino.

Vurderer å rive på Majorstuen

I en mulighetsstudie for Fridtjof Nansens vei 2 foreslår Dark Arkitekter å rive bygget for å sette opp et nytt på 9 etasjer. Det foreslås også et påbygg over naboeiendommen.

Publisert Sist oppdatert

– Dark Arkitekter bistår gårdeier med å vurdere rammer for mulig utvikling av Fridtjof Nansens vei 2, skriver arkitektselskapet i en anmodning om planforhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten.

På grunn av lav etasjehøyde (2,8 meter) i eksisterende bygg, samt at etasjeplanen ikke korresponderer med resten av kvartalet, mener Dark Arkitekter det er mest aktuelt å oppføre et nytt bygg.

Eiendommen inngår i utviklingsområde U2, knutepunkt, i kommeplanen Oslo mot 2030. Dark Arkitekter skriver i mulighetsstudien at utviklingen i dette området skal vurderes med høy tetthet og sikre høy bymessig/arkitektonisk kvalitet, grønnstruktur og gode gate- og byrom.

– Området skal videreføre omkringliggende nettverk av offentlige rom og forbindelser. For dette utviklingsområdet kan det vurderes høyere gesims enn områdets dominerende høyder, dersom bebyggelsen inntrappes for å innordne seg gatestrekningens høyeste dominerende fasadegesims, påpeker Dark Arkitekter.

Dagens kontorbygg i Fridtjof Nansens vei 2 ble bygget i 1957-1959 og har 5 etasjer over bakken samt en tilbaketrukket teknisk etasje. I tillegg kommer to kjellere. Dagens fotavtrykk er på ca. 450 kvadratmeter.

Eiendommen er omfattet av en reguleringsplan vedtatt i 1999. Dark Arkitekter skriver at hensikten med denne reguleringen var å muliggjøre utvikling av tilgrensende tomt i sørvest. Den gjeldende reguleringsplan muliggjør inntil 40.000 kvadratmeter BRA innenfor felt 2 (Essendropsgate 5-7-9) og inntil 3.500 kvadratmeter BRA innenfor felt 3 (Fridtjof Nansens vei 2).

– For felt 2 er utnyttelsen makset, og senere byggesaker har krevd dispensasjon fra utnyttelsesgrad. For felt 3 ligger det en mulig merutnyttelse på 1.000 kvadratmeter utover eksisterende bygg, heter det i mulighetsstudien.

Innenfor gjeldende regulering kan dette gjøres ved simpelt å bygge på to etasjer eller rive bebyggelsen for så å oppføre et nybygg med et etasjeantall tilsvarende regulert maks gesims. En utnyttelse som overstiger maks gesims og maksimal utnyttelse i BRA, vil kreve en ny reguleringsplan eller eventuelt en dispensasjon fra gjeldende.

Ett av forslagene er å oppføre et nybygg på 9 etasjer, hvorav de tre øverste er tilbaketrukket. I ett annet forslag kommer et påbygg over Essendropsgate 9 i tillegg.

Ill.: Dark Arkitekter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS