SEIERSIKKER: Lederen av BA-HRs entreprisegruppe, advokat Øystein Myre Bremset, vant alle tvistesakene i året som gikk. Han lover to spann med Trøndersodd – og en kasse vin - til den som greier å overgå kunnskapene til sine kolleger.

Vant alle sakene i 2016

Ved inngangen på et nytt år er det tid for å oppsummere året som har gått. Vi har spurt lederen av BA-HRs entreprisegruppe, advokat Øystein Myre Bremset, om hvordan tvisteåret 2016 gikk.

Publisert

– 2016 ble et svært godt år for vår del, både når det gjelder oppdragsmengde og resultat for klientene, sier Øystein Myre Bremset.

– Den store tvistesaken for vår del var en åtte ukers voldgiftssak som gikk fra april til juni. Det var en stor entreprisetvist hvor en utenlandsk entreprenør innledningsvis krevde 192 millioner i tillegg til kontraktssummen av byggherren. Vårt team besto av Jan Einar Barbo, Sofie Komissar og meg selv. Vi bisto byggherren i langvarige utenrettslige forhandlinger, i en megling og til sist i voldgiftssaken. Dommen endte med at den utenlandske entreprenøren fikk 32 millioner mindre enn kontraktssummen, fordi byggherrens motkrav oversteg entreprenørens krav vesentlig. Så det var et svært godt resultat for vår klient. Vi hadde også en tre ukers tingrettssak i en stor entreprisetvist rett før jul, men der har ikke dom falt enda.

– Andre saker du vil trekke frem?

– Ja, jeg var i Høyesterett med den såkalte Reitan-saken i mars 2016. Saken dreide seg om hva som skal til for at prisopplysninger som en entreprenør gir til en forbruker skal være forpliktende som et prisoverslag som begrenser entreprenørens rett til å kreve vederlag. Entreprenøren hadde levert et budsjett med omtrent 800 prissatte poster som var summert til 9 898 591,20 kroner, men fakturerte for 19,5 millioner kroner kroner uten å varsle forbrukeren om noen tillegg.

– Heldigvis var Høyesterett enig med oss i at budsjettet var et forpliktende prisoverslag som maksimalt kan overskrides med 15 % i følge bustadoppføringsloven. Høyesterettssaken bidrar til å styrke forbrukervernet i Norge, og det er vi stolte av.

Les også: Klar oppgang i antall tvistesaker

– Jeg vil også trekke frem en sak vi hadde nå på senhøsten. Den handlet om foreldelse av opsjonsrettigheter i en opsjonsavtale som ble inngått for 30 år siden. Opsjonshaveren ville i henhold til avtalen betale grunneieren omtrent 3 millioner for eiendommen. Men eiendommen hadde steget voldsomt i verdi siden 1987, og var nå verdt 30 millioner. Så det var av stor betydning for grunneieren, som var en alminnelig gårdbruker, å få bort den gamle avtalen. Vi vant heldigvis saken. Lagmannsretten var enig i at motpartens krav på å få kjøpe eiendommen var foreldet etter foreldelsesloven.

– Trekker du bare frem saker som du har vunnet?

– He he. Det er vel typisk for tvisteadvokater bare å fortelle om de sakene man vinner. Men jeg vant faktisk alle sakene i 2016. Jeg telte her om dagen opp at jeg har vunnet 18 saker på rad de siste årene. 15 har blitt vunnet fullstendig, med saksomkostninger, mens tre har blitt vunnet til full jubel, men uten sakskostnader. Jeg innser at denne seiersrekken ikke kan vare evig. Dersom man vinner absolutt alle saker, er man sannsynligvis for forsiktig med hvilke saker man anbefaler klienten å ta til retten.

Les også: Høyesterett avgjorde hevingsoppgjør

– Hva er nøkkelen til å vinne rettssaker?

– For det første må man gå til domstolen med rettmessige krav. Vi har svært profesjonelle klienter, og de har som regel rett. Vår oppgave er å sørge for at domstolen gir dem rett også. For det andre må man evne å fremstille et komplisert faktum på en enkel og forståelig måte for retten. Rettssaker handler som regel vel så mye om pedagogikk som om finjuss. Som et eksempel kan jeg nevne at jeg i den tidligere nevnte voldgiftssaken stjal mine barns Brio-tog for bruke det til å illustrere et fremdriftsmessig poeng i retten. Det enkle er ofte det beste, også i rettstvister.

– For å vinne rettssaker er man også avhengig av å ha gode folk rundt seg. Jeg arbeider jo sammen med advokatene Jan Einar Barbo og Sam E. Harris. Det er etter min mening ingen i Norge som kan mer entreprisejuss enn de to. Dersom noen der ute skulle mene at de kan mer enn dem, så er det bare å sende meg en e-post så skal jeg arrangere en kunnskapstevling. Jeg utlover en kasse vin og to spann med Trøndersodd til vinneren, avslutter Bremset ivrig.

Les også: Her er landets beste eiendomsadvokater

Powered by Labrador CMS