KAN IKKE LUKKE ØYNENE: DNB Markets mener sentralbanken ikke kan lukke øynene for at at lave renter er en viktig driver av boligprisveksten, og at videre rentekutt derfor er utelukket.

– Boligprisveksten utelukker videre rentekutt

Det mener DNB Markets.

Publisert Sist oppdatert

Veksten i boligprisene tiltar og underbygger vårt syn om at Norges Bank har nådd rentebunnen, påpeker makroøkonom Magne Østnor i DNB Markets siste morgenrapport.

Les også: Historisk sterk boligprisutvikling i oktober

– Utviklingen er sterkere enn vi har sett for oss, og vårt anslag på 7,8 prosent vekst i boligprisene i år virker for lavt. Om ikke da boligprisene faller kraftig i november og desember. Med utsikter til fortsatt lave renter, noe høyere vekst i husholdningenes disponible inntekt neste år og et arbeidsmarked som i mange deler av landet fortsatt er sterkt, venter vi 7 prosent vekst i boligprisene neste år, skriver Østnor.

Han sier at DNB Markets ser både oppside- og nedsiderisiko på dette anslaget. Fortsetter boligprisveksten i samme takt som nå, ender veksten betydelig høyere, mener Østnor.

Les også: Flere spekulerer i prisstigning

Les også: Solgte nesten alt på første salgsmøte

– På den andre siden har bankene signalisert høyere utlånsrenter, ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse. Videre kan hele eller deler av Finanstilsynets forslag til en tilstramming av boliglånsforskriften bli vedtatt, noe som vil dempe utlånsveksten og dermed også boligprisveksten. Skulle vi i tillegg se et sentimentskift, kan prisveksten bremse enda kraftigere, særlig hvis en del av oppgangen vi har sett har vært drevet av forventninger om videre oppgang.

DNB Markets påpeker at i denne situasjonen er ikke pengepolitikken førstelinjeforsvaret for å sikre den finansielle stabiliteten, hvilket Norges Bank også gjentok senest i rapporten om finansiell stabilitet på onsdag.

– Vi mener imidlertid at sentralbanken ikke kan, eller vil, lukke øynene for at lave renter er en svært viktig driver av prisveksten. Sånn sett støtter gårsdagens tall vår forventning om at Norges Bank er ferdige med å kutte, skriver Magne Østnor.

Les også: Mindre avstand mellom prisantydning og tilslag

Powered by Labrador CMS