MANGE EIENDOMSTRANSAKSJONER: - Det ser ut til at høsten skal bli enda mer aktiv enn det våren var, sier advokat Anne Sofie Bjørkholt i BA-HR.

– Sterkt økende antall transaksjoner

Transaksjonshøsten har startet hett, og advokatene i BA-HR rapporterer om et sterkt økende antall transaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

– Det ser ut til at høsten skal bli enda mer aktiv enn det våren var, sier advokat Anne Sofie Bjørkholt i BA-HR. Noen transaksjoner kan falle bort, men med det antallet vi nå ser ligger vi godt an til å nå de mer optimistiske prognosene for transaksjonsåret 2016, påpeker hun.

– Den reviderte meglerstandarden har fått virke et års tid. En del av løsningene, som i første omgang ble oppfattet som litt fremmede, er i ferd med å sementere seg.

SKATTEGARANTIEN STÅR SENTRALT: Vi har ført en oversikt over de transaksjonene vi selv har vært involvert i, og ser at lengden på skattegarantien er en av de bestemmelsene som hyppigst endres, sier advokat Ole Andreas Dimmen i BA-HR.
SKATTEGARANTIEN STÅR SENTRALT: Vi har ført en oversikt over de transaksjonene vi selv har vært involvert i, og ser at lengden på skattegarantien er en av de bestemmelsene som hyppigst endres, sier advokat Ole Andreas Dimmen i BA-HR.

– Det er selvsagt forhandlinger om enkeltpunkter i standarden. Vi har ført en oversikt over de transaksjonene vi selv har vært involvert i, og ser at lengden på skattegarantien er en av de bestemmelsene som hyppigst endres, tilføyer BA-HR kollega Ole Andreas Dimmen.

Les også: – Dette bremser transaksjonsvolumet

Les også: Økende interesse for industrieiendommer

– I meglerstandarden er lengden på skattegarantien 3 år, men en del kjøpere ønsker at garantien skal gjelde så lenge skatteetaten kan gjøre endringer, supplerer Bjørkholt.

– Skattemyndighetene har en 2 års frist for å endre ligningen når skattyter ikke har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger. Men dersom skattyter ikke har oppfylt opplysningsplikten, utvides fristen til 10 år, forklarer Dimmen.

– Fra 1. januar 2017 blir dette regelverket endret ved ikrafttredelse av ny skatteforvaltningslov. Etter de nye reglene blir den alminnelige fristen for å endre ligningen utvidet fra 2 til 5 år. Fristen på 10 år blir beholdt, men terskelen for å bruke denne blir noe høyere enn terskelen for å gå fra 2 til 10 år under dagens regelverk, fortsetter han.

Les også: Rekordhøyt transaksjonsvolum i Norden

Les også: Frykter at vi kan komme til å svikte utlendingene

– Kravet for å gå fra 5 til 10 år blir at skattyter enten forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt skattemyndighetene uriktig eller ufullstendig opplysning, eller at han unnlater å gi opplysninger som han forstår eller bør forstå at det kan føre til skattemessige fordeler, utdyper Bjørkholt. Hovedregelen etter nyttår blir derved at den alminnelige endringsadgangen gjelder i 5 år. Terskelen for å gå opp til 10 år blir noe høyere enn terskelen for å gå fra 2 til 10 år er i dag, men endring av ligning etter 5 år er ikke utelukket.

– Denne regelendringen er det greit å ha med seg inn i høstens sluttforhandlinger, avslutter Ole Andreas Dimmen.

Les også: Eiendomsskatt: Får inn dobbelt så mye som ventet

Powered by Labrador CMS