VERNET: Norges Banks tidligere hovedkontor på Bankplassen 4 i Oslo huser i dag Museet for samtidskunst. (Foto: Dagfinn Rasmussen, Riksantikvaren)

Nå er dette bygget i Kvadraturen vernet

Riksantikvaren har nå fredet Norges Banks gamle hovedkontor i Oslo, sammen med fire av Norges Banks tidligere avdelingskontorer.

Publisert

Som del av prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer» har de forskjellige statlige sektorene gått gjennom sin bygningsmasse og foreslått fredning av historisk og arkitektonisk viktige bygg. De enkelte fredningene sikrer viktige byggverk fra ulike statlige virksomheter fra ulike perioder og ulike deler av landet.

– Norges Banks bygninger, både i Oslo og i distriktene, er alle påkostede bygninger som representerer viktig arkitektur fra sin tid. Bygningene vi nå freder er sentralt plassert i sine respektive byer og viser fram kvalitet og soliditet som banken selv, sier riksantikvar Jørn Holme.

Les også: Vil ha boliger på denne eiendommen i Kvadraturen

Les også: Telenor selger i Kvadraturen

Bankplassen 4, OsloI 1906 flyttet Norges Bank inn i sitt nye hovedkontor på Bankplassen 4 i Oslo. Bygningen, som i dag huser Museet for samtidskunst, ble tegnet av arkitekt Ingvar Magnus Olsen Hjort. Bygningen var en av Norges mest kostbart utstyrte og var også i internasjonal målestokk et sjeldent eksempel på integrert kunst og arkitektur.

Deler av inventaret ble tegnet av arkitekt Hjort. Sammen med selve bygningen og interiøret er dette inventaret typisk for jugendperioden. Deler av opprinnelig inventar og belysning er derfor omfattet av fredningen.

Les også: Myntgata 2 skal selges

Powered by Labrador CMS