Risikerer tomt bygg

Aberdeen Eiendomsfond Norge I risikerer 18 000 tomme kvadratmeter i Sandvika til sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Fondet skriver i den seneste kvartalsrapporten at hovedleietaker Vetco Gray (nå GE Oil & Gas Scandinavia, red.anm.) i Eivind Lyches vei 10 meddelte i juni at de benytter seg av muligheten for å avslutte leieforholdet i juni 2016. Dette gjør selskapet mot å betale et «break fee», et beløp som er ukjent.

– Vi har sagt opp avtalen og leier ca. 10 000 kvadratmeter, men vi ønsker å bli i området og har ennå ikke bestemt oss for om vi vil bli værende, sier mediekontakt Ivar Simensen i GE Oil & Gas til NE nyheter.– Det er ingen andre enn oss her i bygget nå, tilføyer han.

Kort tidEivind Lyches vei 10 ligger øst for E16 i Hamang-området, nordvest for Sandvika sentrum (t.v. øverst  ibildet). Eiendommen har ifølge kvartalsrapporten til Aberdeen et totalt utleibart areal på 18 300 kvadratmeter, med årlige leieinntekter på 26,4 millioner kroner. Vektet gjenværende løpetid av kontraktene ved kvartalsskiftet var bare 0,7 år.

Aberdeen skriver i rapporten at meldingen fra Vetco Gray på mange måter var ventet. Selskapet har redusert bemanningen betydelig på grunn av mindre etterspørsel etter konsulenter innenfor olje og gass. Av rapporten fremgår det også at det står ca. 2630 kvadratmeter med ledige lokaler etter ELKO i Eivind Lyches vei 10.

ParadoksMen «tilfellet GE Oil & Gas» er faktisk et eneste stort paradoks og et eksempel på hvor raskt det svinger i denne sektoren. I mars 2013 beklaget adm. direktør Eva Kristensen i GE Oil & Gas seg i Budstikka over at gårdeierne i Sandvika ikke henger med. Da trengte selskapet plass til flere hundre ansatte.

– Gårdeierne har vært heldige med attraktive leietakere i mange år og er nok blitt litt blaserte. Nå ser vi at flere store bedrifter flytter til mer moderne og effektive bygg andre steder, fordi bygningsmassen her i området begynner å bli gammel, sa en noe kjepphøy Kristensen for drøyt 2,5 år siden. Hun ville at bygget på Hamang skulle moderniseres og helst utvides.

I september i fjor kom imidlertid meldingen om at GE Oil & Gas kutter over hundre ansatte ved kontorene i Sandvika og på Billingstad. Årsakene til kuttene var todelt, den globale nedturen i olje- og gassindustrien, samt intern omorganisering i selskapet. Nå kan altså utfallet bli at de om et drøyt halvår fraflytter hele bygget.

VanskeligAberdeen skriver i kvartalsrapporten at utleiearbeidet i Eivind Lyches vei 10 har startet, men markedet i «vestkorridoren» er vanskelig på grunn av begrenset etterspørsel. Det er mange lokaler som søkes fremleiet som følge av redusert arealbehov.

Fondsleder Knut Haraldson i Aberdeen Eiendomsfond Norge I skriver i en e-post til NE nyheter at til tross for oppsigelsen, er de likevel i dialog med Vetco Gray om videre leie. Da snakker vi imidlertid om lokaler tilpasset deres nåværende behov med hensyn til areal og varighet.

Boliger?Haraldson peker på at dagens E16 skal legges i tunnel mellom Sandvika og Vøyenenga/Kirkerud, som betyr at veien «legges ned» i 2019. Bærum kommune jobber for tiden med en større områderegulering for Hamang, og det overordnede er at Hamang-området skal bli en ny bydel i Bærum.

«Slik vi ser det i dag, er det ikke unaturlig at også Eivind Lyches vei 10 innarbeides i planene for boliger på Hamang, og vi jobber med dette sammen med arkitekt og rådgivere», skriver Haraldson i e-posten.

Powered by Labrador CMS