Nærmer seg 200 mrd.

DNB nærmer seg 200 milliarder kroner i netto utlån til næringseiendom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Halvårsrapporten til DNB-konsernet viser at utlån til næringseiendom per 30. juni utgjorde 196,9 milliarder kroner, opp fra 194,5 milliarder ved utgangen av første kvartal. Økningen på 2,4 milliarder i kvartalet tilsvarer en annualisert vekst på ca. 5 prosent. DNB legger generelt opp til en utlånsvekst i år på 3-4 prosent.

Utlån til bygg og anlegg var ned fra 55,4 milliarder kroner per 31. mars i år til 51,9 milliarder nå 30. juni. Banksjef Olav T. Løvstad (bilde) opplyste imidlertid til NE nyheter etter tallene for første kvartal at det var en del feilkoding av lånene til sektoren. Det ga store hopp i årets tre første måneder, og noe av lånene burde ha vært ført på eiendom.

MinimaltTap og nedskrivninger på utlån og garantier til næringseiendom er fortsatt minimale i DNB, 26 millioner kroner i foregående kvartal, ned fra 47 millioner i årets tre første måneder. Derimot har nedskrivningene til bygg- og anleggsektoren økt fra 45 millioner kroner i første kvartal til 129 millioner i andre kvartal i år.

Brutto misligholdte og tvilsomme engasjementer til eiendomssektoren utgjorde per 30. juni 3876 millioner kroner, og det er ned fra 4212 millioner i foregående kvartal.

Lån til kommersiell næringseiendom stod ved halvårsskiftet for 11 prosent av de totale utlånene i DNB-konsernet. 28 prosent av den kommersielle eiendomsporteføljen til DNB er i Oslo og Akershus, 24 prosent i resten av Østlandsområdet, 21 prosent på Vestlandet og 18 prosent i Midt-Norge og Nord-Norge.

Stadig nedoverNår det gjelder investeringseiendommer, var de i konsernregnskapet ved utgangen av kvartalet verdsatt til 28 028 millioner kroner. Det er ned fra 30 404 millioner ved årsskiftet og 31 241 millioner kroner for ett år siden.

Ifølge halvårsrapporten viser interne beregninger og balanseførte verdier at disse verdiene er 5 prosent lavere enn et gjennomsnitt av eksterne takster. For kontorporteføljen er det i all hovedsak benyttet et totalt avkastningskrav på 8,5 prosent.

DNB Livsforsikrings portefølje utgjorde per 30. juni 29 173 millioner kroner. Verdien av investeringseiendommene i DNB Livsforsikring ble i foregående kvartal justert opp med 454 millioner kroner.

Solgt for 20 mrd.DNB kjøpte i første halvår eiendommer for 157 millioner kroner, aktiverte for 146 millioner og overtok selskaper til en verdi av 225 millioner kroner. Salgene i årets seks første måneder utgjorde 2915 millioner kroner. Dermed har DNB-konsernet siden 2012 solgt investeringseiendommer for rundt 20 milliarder kroner.

DNB solgte med overtakelse 1. juli det såkalte Østbygget i Barcode-rekken i Bjørvika til DNB Scandinavian Property Fund for 1224 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS