Mot privatisering av Rom Eiendom?

Publisert Sist oppdatert

Entra har blitt privatisert gjennom en børsnotering av halve selskapet. Nå vil statsminister Erna Solberg konkurranse-utsette NSB også. I NSB-systemet ligger det også et annet eiendomsselskap, nemlig Rom Eiendom. 

– Hvem som eier oss skal ikke jeg bruke så mye tid på å mene noe om, men vi må nok være forberedt på en privatisering kan finne sted, sier administrerende direktør i Rom Eiendom, Petter Eiken til Estate Nyheter.

Les også: Entra-notering overtegnet

Les også: Vinner på børs

Slutt på statsmonopolet

Høsten 2014 ble Entra notert på Oslo børs. Noteringen kom som en følge av at Staten ikke så på det som sin jobb å drifte og forvalte eiendom. 

– Børsnoteringen er et viktig skritt for å bidra til mangfold og økt privat eierskap i norske bedrifter, sa næringsminister Monica Mæland i forbindelse med noteringen. 

Statsminister Erna Solberg sa, da hun nylig besøkte Høyres fylkeslag i Bergen, at tiden er moden for å også se på NSB. 

– NSB har hatt monopol i hele vår moderne historie. Det er på tide å prøve noe nytt, sa statsministeren.

Les også: – Hadde ikke prestert bedre med en privat eier

Hun varslet med det altså slutten på NSB-monopolet, men understreker også at det ikke er aktuelt å legge ned statsbedriften. 

– Ingenting er vedtatt ennå, og saken er ikke endelig behandlet i regjeringen, understreket Solberg.

Les også: – Byggenæringen må ta energigrep

Les også: Rom Eiendom selger i Oslo sentrum

Avhengig av politiske vinder

NSB-saken aktualiserer imidlertid spørsmålet om hva som kommer til å skje med Rom Eiendom, eiendomsselskapet som er eid av NSB. 

– Om en privatisering er noe som kommer til å skje vet jeg ikke. Jeg tror det vil være avhengig av hvilke politiske vinder som blåser, sier Eiken. 

Det er ingen tvil om at vinden som blåser akkurat nå taler for en slik privatisering. 

Les også: Eiendom løfter NSB

– Uansett så må vi oppføre oss som om vi har en privat eier. Jeg har levd et helt liv med en privat, børsnotert eier, som arbeidsgiver, så jeg er ikke så engstelig for det scenariet. Samtidig opplever jeg NSB som en profesjonell eier, sier Eiken. 

Les også: Eiken overtar i Rom

 

Powered by Labrador CMS