Laber interesse i Telemark

Fazenda Securities og Bratsberg Gruppen skal hente inn 170 millioner kroner til et nytt eiendomsselskap, men så langt er interessen laber.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Bratsberg Gruppen har invitert telemarkinger til å bli medeiere i flere kjente næringsbygg i Porsgrunn og Skien. Med en inngangsbillett på 1 million kroner blir telemarkingene eier av 1000 aksjer i det nye selskapet Bratsberg Næringseiendom AS.

Lokkemiddelet er en kontor- og handelsportefølje i Grenland. Eiendommene skal ha en «høy standard og svært god beliggenhet i Porsgrunn og Skien. Eiendommene kjøpes på nettoyield 7,5 prosent og en eiendomsverdi på 651 millioner kroner, tilsvarende 14 000 kroner kvadratmeteren.

16 % IRRPorteføljen blir høyt belånt, hele 76 prosent, slik at det estimerte egenkapitalbehovet er 170 millioner kroner. Planen er at 92 prosent av egenkapitalinvesteringen tilbakebetales i løpet av 10 år, og forventningene er pene 16 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning på egenkapitalen (IRR). Forutsetningen er salg etter 10 år på samme yield som kjøpsyielden på 7,5 prosent. Årlige leieinntekter fremover ligger på rundt 55 millioner kroner.

Egenkapitalinvesteringen på 170 millioner gir investor en kontant utbetaling på 629 millioner i løpet av de 10 årene. Ved en eventuell refinansiering etter 5 år på samme betingelser som dagens banklån, kan investor ifølge tegningsprospektet få over 100 prosent av egenkapitalen tilbakebetalt etter 5 år. Bratsberg Gruppen vil eie minimum 34 prosent av det nye selskapet.

Kun 40 mill.Men så langt har byutvikler Petter Øygarden (bildet) bare hentet litt over 40 millioner kroner til selskapet fra lokale investorer. Tegningsfristen gikk ut 11. april, men er nå forlenget med åtte uker til første halvdel av juni. Fazenda Securities er skuffet over den manglende deltakelsen.

– Noen få lokale investorer fra Grenland har samlet tegnet seg for omkring 25 prosent av kapitalforhøyelsen eller litt over 40 millioner kroner. Det synes jeg er overraskende lavt for et så ekstremt godt prosjekt som er verdiberegnet til 650 millioner kroner, sier Gudmund Sørensen i Fazenda Securities til Telemarksavisa.

Større investorIfølge Sørensen arbeides det mot en større investor som muligens kan tegne seg for resterende 25 prosent. Bratsberg Holding AS, eid av Øygarden eiendom AS (Øygarden-familien), og Conceptor AS (Lyhus-familien) ligger nå an til å få halvparten av aksjene i Bratsberg Næringseiendom AS.

Regiondirektør Ola Larsen i DNB Næringsmegling sier det generelt er noe kapitaltørke i Telemark. – Vi har mange små eiendomsinvestorer men de har gjerne sine egne bygg, sier Larsen til Telemarksavisa. Store eiendommer som Skagerak-bygget, ABB og Statens Park eies av syndikater.

 

Powered by Labrador CMS