Beholder nye avskjæringsregler

Den blå-blå regjeringen beholder i hovedsak Stoltenberg-regjeringens forslag om avskjæring for rentefradrag, men vurderer unntak.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Finansdepartementet kom i april i år med forslag om nye avskjæringsregler for rentefradrag. Det innebar en avskjæring av fradrag for interne rentekostnader som overstiger 25 prosent av en fastsatt resultatstørrelse (skattemessig driftsresultat før avskrivninger). . Konsekvensen av forslaget var at gårdeier ikke får fradrag for alle renter ved konsernintern finansiering.

Norsk Eiendom har advart mot forslaget om renteavskjæring og hevdet at det vil slå aldeles uheldig ut for eiendomsbransjen. Årsaken er at bransjen ofte organiserer eiendommene i såkalte single purpose-selskaper.

Økt egenkapitalForeningen mener konsekvensene er økt egenkapitalbehov, høyere skattebelastning og flere administrative oppgaver for eiendomsselskapene. Finansdepartementet ga i statsbudsjettet fra oktober tre mindre lettelser i forhold til høringsnotatet.

Fremføringsadgangen økes fra fem til ti år, terskelgrensen per enhet økes fra 1 til 3 millioner kroner og fradraget økes fra 25 til 30 prosent av beregnet grunnlag. Den nye regjeringen har altså i hovedsak valgt å beholde forslaget.

I tilleggsproposisjonen som ble lagt frem fredag heter det at regjeringen opprettholder i hovedsak den forrige regjeringens forslag om å avskjære fradrag for rentekostnader som overstiger 30 prosent av selskapets resultat før skatt, renter og avskrivninger.

Fra 3-5 mill.Forslaget skal motvirke at flernasjonale selskap flytter overskudd ut av landet og dermed reduserer skatten som betales til Norge. Regjeringen foreslår å heve terskelen for hvor store netto renter et selskap må ha for at de skal kunne få begrenset fradrag, fra 3 til 5 millioner kroner.

Denne lempingen reduserer provenyet med om lag 100 millioner kroner. Etter endringen anslås forslaget om å begrense rentefradraget å øke provenyet med om lag 2,45 milliarder kroner påløpt i 2014.

Renter på gjeld til ikke-nærstående part som en nærstående part har stilt sikkerhet for, regnes etter forslaget som interne renter. Departementet vil imidlertid sende på høring et forslag om unntak i forskrift for visse typer lån med sikkerhetsstillelse fra nærstående part. Dette kan særlig gjelde lån med sikkerhetsstillelse fra selskap som låntakeren har en viss eierandel i, men også andre lån der aksjer mv. i låntakerselskapet er stilt som sikkerhet.

Foto: Rune Kongsro

Powered by Labrador CMS