Pandox tar markedsandeler

Hotelleierselskapet Pandox tar markedsandeler, det hevder i hvert fall kjeden selv.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Hotellkjeden, som er eid med 50 prosent av Eiendomsspar og 50 prosent av Sundt AS gjennom det felles selskapet APES Holding AP, har lagt frem resultatet for 2010. Det viser blant annet at forvaltningsinntektene økte fra 895,2 millioner kroner til 923,3 millioner. På sammenliknbart grunnlag er inntektene opp 5,1 prosent, justert for valutaeffekter.

Ifølge kvartalsmeldingen er veksttakten bedre enn den generelle markedstakten, som innebærer at hotellene i Pandox-porteføljen tar markedsandeler. Inntektene fra operative virksomheter i egen regi er opp fra 1095 millioner kroner til 1208,6 millioner. Pandox skriver i meldingen at hoteller som har gjennomgått store investeringsprogrammer, igjen driver med full kapasitet.

Drivkreftene bakom resultatfremgangen er ifølge Pandox en kombinasjon av et bedret hotellmarked, høy kvalitet i hotelleiendomsporteføljen, lavere finansieringskostnader, bedret produktivitet og selskapets aktive eierskap.

Pandox satt igjen i 2010 med et resultat før skatt på 307,8 millioner svenske kroner, en resultatfremgang fra 252,5 millioner i 2009. Dette resultatet er eksklusive salgsgevinster og resultatandel fra Norgani. Inkluderer vi disse ble resultatet i fjor 744,7 millioner svenske kroner før skatt. Norganis bokførte resultatandel er imidlertid beskjedne 5,7 millioner svenske kroner.Resultatet etter skatt økte fra 302 millioner svenske kroner til 568 millioner.

Totalt investerte Pandox i 2010 for 198 millioner svenske kroner, slik at hotellporteføljen ved utgangen av året, inklusive inventar, var bokført til 9,2 milliarder svenske kroner. Det er en nedgang på snaue 150 millioner svenske kroner i forhold ett år i forveien. Pandox fører imidlertid ikke regnskapene etter IFRS-metoden, slik at den antatte markedsverdien av porteføljen er betydelig høyere.

Den samlede gjelden i hotellkjeden økte fra 6,85 milliarder kroner til 7,03 milliarder. Gjennomsnittlig lånekostnad  er lave 3,3 prosent, eksempelvis 1,2 prosentpoeng lavere enn det Olav Thon Eiendomsselskap må ut med. Den bokførte egenkapitalen til Pandox ved utgangen av fjoråret var 2978 millioner svenske kroner, som gir en egenkapitalandel på 27 prosent. Reell egenkapitalandel er altså langt høyere.

Pandox meddelte 24. august i fjor at de tar over Norgani Hotels fra Norwegian Property.  Kjøpesummen var 9,7 milliarder svenske kroner for den nordiske hotellporteføljen, som består av 73 eiendommer.

6. september 2010 kjøpte Pandox Brussel Hilton med 433 rom for 29 millioner euro, snaue 230 millioner norske kroner med dagens valutakurser. Samme måned overtok Pandox Park Inn i Solna nord for Stockholm for 205 millioner svenske kroner, med overtakelse 28. januar.

Pandox skriver ellers om markedsforholdene, at den globale gjeninnhentingen etter finanskrisen overrasket positivt i andre halvdel av 2010. Det gjelder både i Europa og USA, men med store forskjeller mellom de ulike landene.

Foto: Pandox

Powered by Labrador CMS