Vil fortette ”Brygga”

Olav Line er langt fra fornøyd med kontortettheten på Aker Brygge og har store ambisjoner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Norwegian Property (NPRO) har i dag bruttoarealer på Aker Brygge på totalt 89 428 kvadratmeter. 52 147 kvadratmeter av dette er kontorarealer, 25 395 kvadratmeter utgjøres av butikker og restauranter. 52 000 kvadratmeter med kontorarealer tilsier 2600 arbeidsplasser, gitt 20 kvadratmeter per ansatt.

Økes kapasiteten med 25 prosent til 65 000 kvadratmeter, og med en arealtetthet på 17 kvadratmeter per ansatt, kan NPRO fylle opp med nærmere 4000 kontorarbeidsplasser. Olav Line ga ikke så konkrete signaler under onsdagens presentasjon på et seminar i regi av NFF, men sa:

Det dobbelte– Med oppgraderinger på Aker Brygge kan vi få inn nesten dobbelt så mye kontorlokaler.

NPRO-sjefen mener at når utgangspunktet er så dårlig som det er på Aker Brygge, skal det ikke så mye til for å bli bedre.

– I Verkstedbygget er gjennomsnittlig arealforbruk hele 45 kvadratmeter per ansatt, våre anslag viser at dette kan kuttes til 15 kvadratmeter. I DnB NOR-bygget er det potensial for bedret arealeffektivitet på 25 prosent. Ved en utvidelse og effektivisering av Terminalbygget, kan vi øke kapasiteten med rundt 30 prosent. Ja, vi kunne nesten ha fått plass til hele DnB NOR på Aker Brygge, sa Olav Line litt sleivete. NPRO mister DnB NOR til Bjørvika om drøye to år.

NPRO ser nå på hva de skal gjøre med Terminalbygget, der blant annet advokatfirmaet BA-HR holder til.

EtterslepEt tilbakevendende tema i analyser av NPRO det seneste året, har vært det store oppgraderingsbehovet. DnB NOR-analytiker Simen Mortensen, som tirsdag nedgraderte NPRO fra ”kjøp” til ”hold”, har pekt på NPROs etterslep i nødvendige investeringer. Dette kalles capital expenditures, populært forkortet capex.

– Capex var for noen år siden bare kostnader, nå er det i CBD-området en mulighet. I et marked på vei nedover føler du at du punger ut, når markedet er på vei oppover, gir det merverdier, kommenterte Olav Line. NPRO har med Line i sjefsstolen signalisert at de vil investere mer i oppgraderinger og bedre arealeffektiviteten. Blant annet er dette avgjørende for å fornye den store leiekontrakten med Nordea i Middelthuns gate 17.

Line mener nødvendige leietakertilpasninger i dagens marked utgjør 5000-10 000 kroner kvadratmeteren, på det dyreste opp mot 15 000 kroner.– Det er et kostbart arbeid, men vi gjør det selvfølgelig hvis det gir merverdier, kommenterte han.

Filipstad og BjørvikaNPRO vil også i fremtiden konsentrerer seg om kontorklynger med nærhet til offentlig kommunikasjon. NPRO-sjefen mener Filipstad er ”spennende”, det samme er neste fase i Bjørvika-utbyggingen.

– Å holde seg i Oslo og langs jernbanelinjene er ikke så dumt, selv om man kan mene mye om jernbanen i disse dager. Men jeg ville ha vært veldig forsiktig med å satse på store kontorklynger som bare har bil som atkomstmiddel, sa Olav Line på presentasjonen.

Foto: Norwegian Property

Powered by Labrador CMS