Vil bryte med NEAS

Norwegian Property vil stå for forvaltningen av eiendommene selv om noen år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dermed kan det børsnoterte facility management-selskapet NEAS miste en av sine viktigste kunder, for ikke å si den viktigste. Trøsten for NEAS-sjef Thorbjørn Graarud (bildet) er at dette ikke skjer over natten, og at den gradvise interne forvaltningen i Norwegian Property skal skje i samarbeid med NEAS.

– Vi har varslet Neas om at vi ønsker en in house-forvaltning. Dette skal skje over tid i samarbeid med NEAS. Vi er i dag 17 personer, og det tar tid å bygge opp organisasjonen, sa den ferske Norwegian Property-sjefen Olav Line på en regnskapspresentasjon i Oslo tirsdag morgen.

Line fikk anledning av styret til å snakke med Norwegian Propertys største kunder høsten 2009. De ga den påtroppende sjefen klare anbefalinger:

– Det var en unison tilbakemelding fra våre tolv største kunder om at vi hadde mer å gå på når det gjelder å være til stede og være mer ”hands on”, fortalte Line forsamlingen.

– Det er en risikosport ikke å ha en til en-relasjoner med sine kunder.

Den andre store nyheten er at Line og styret etter strategidiskusjoner siden nyttår ønsker å separere eiendomsdriften i Norwegian Property fra hotelleierselskapet Norgani. Hotellvirksomhet gir ikke den store risikodiversifiseringen, selv om sektoren nå ligger ett år etter kontormarkedet i konjunktursyklusen. Spesialiserte, fokuserte selskaper skaper ifølge Olav Line større verdier for aksjonærene på lengre sikt.

– Vi har vært dårlig rustet mot den sykliske tilværelsen. Vi er nødt til å bruke alle verdidriverne et eiendomsselskap har til å skape verdier. Et moment her er spesialisering kontra diversifisering. Det er mye enklere å bli best hvis du er hundre prosent fokusert på ett område, sa Olav Line, og trakk parallellen til kombinertløperne: De når ikke opp i konkurransen med spesialistene.

En viktig begrunnelse for å skille de to virksomhetene, er manglende synergieffekter mellom de to selskapene.

– Vi har ikke sett de store synergiene mellom Norgani og Norwegian Property. De er vanskelige å finne, selv om vi har lett. Norgani klarer seg utmerket godt uten oss, der de sitter i etasjen over, og vi i administrasjonen ser ikke noe til dem. Styret har derfor gitt aksept for å starte et arbeid med å separere virksomhetene. Dette vil skje i løpet av 2010, fortalte Olav Line.

Hvordan separasjonen skal skje, er det derimot ikke tatt stilling til, det vil bli avgjort i løpet av første halvår. Olav Line lovet at det ville bli en skatte- og verdinøytral separasjon, som ikke fører til utvanning av verdiene for Norwegian Property-aksjonærene.

Powered by Labrador CMS