Vil forby de dårligste byggene

Publisert Sist oppdatert

Bygninger står for 40 prosent av all energibruk. Boliger og næringsbygg er dermed en vesentlig bruker av energi. I England tar de nå seriøse grep for å gjøre noe med dette. Fra 2018 har nemlig britiske myndigheter forpliktet seg til å forby utleie av de bolig- og næringsbyggene som bruker mest energi. Det vil si at bygg med energikarakterene F og G blir forbudt for utleie.

Les også: Norges første excellent-bygg

Les også: – Fokus på miljø er helt avgjørende for å lykkes

– Dette er noe vi absolutt burde vurdere. Bygningsmassen står for en stor andel av energiforbruket, og et forbud mot å leie ut de dårligste byggene ville vært et fornuftig grep, sier miljøbyråd i Bergen, Filip Rygg.

Må ta fatt i eksisterende bygningsmasseBergen kommune kan ikke innføre strengere lovkrav enn det som ligger i dagens nasjonale regelverk. Å innføre et slikt forbud bare i Bergen er derfor utelukket. Rygg mener derfor at dette er et forbud som bør innføre s på nasjonalt nivå.

Les også: Oslo kommune først med å “breame” næringsbygg

Les også: Få bygg får toppscore

– Dersom man ser på dagens debatt i forhold til energiforbruk i bygg, så handler den i stor grad om nybygg. Realiteten er imidlertid at dersom vi ser til 2040, så vil 80 prosent av byggene allerede være bygget. Det betyr at vi er helt nødt til å ta fatt i eksisterende bygningsmasse for å få ned energiforbruket, sier Rygg.

Et av flere alternativerNorske myndigheter har som sine britiske venner også ambisjoner om å redusere energiforbruket i bygninger. Innen 2020 skal energiforbruket ned fra 80 til 70 TWh innen, og innen 2040 skal forbruket være ytterligere redusert til 40 TWh. Slike reduksjoner oppnås ikke uten at man tar i bruk kraftig lut.

Les også: Slik sparte Statoil 39 millioner

– Man må huske på at energi ikke er et privat gode, men et fellesskapsgode. Hadde vi hatt uendelige menger med ren energi, så hadde ikke dette vært en debatt. Nå har vi ikke det, og da må vi hente energi der det er noe å hente. Og bygg er et slikt sted, sier Rygg.

Powered by Labrador CMS