Utlendingene markerer seg

Publisert Sist oppdatert

– Vi observerer en stadig økende interesse fra utenlandske investorers som i tur og orden har avlagt Norge et besøk. Det synes å ha løsnet med hensyn til utlendingers interesse for å investere her, og vi forventer å se utenlandske investorer i en rekke transaksjoner fremover, sier partner og eiendomsadvokat hos BA-HR, Stig Bech.

Les også: Tempoet har roet seg

Les også: – Bankmarkedet bedre, men selektivt

Les også: – Tøft for utlendinger å drive i Norge

Godt forberedtEn av de største utfordringene for utenlandske investorer har vært den norske transaksjonsmodellen, hvor blant annet forhandlingene har foregått relativt raskt. For mange utenlandske investorer har dette vært uvant, og de har derfor ikke vært komfortable med denne måten å investere på.

– Et forhold det er viktig å merke seg er at utledningene langt på vei aksepterer norske kontraktsmaler. Flere av disse har brukt tid på å sette seg inn i norsk markedspraksis, før de går inn i konkret budgivning. Dette gjelder både leieavtaler og kjøpekontrakter, sier Bech.

Utlendingene er med andre ord godt forberedt, og fullt ut i stand til å delta i raske prosesser.

Les også: Her er det flere kjøpere enn selgere

Les også: Oslo er dyrest i Norden

Les også: – Finanskrisen har satt Norge på kartet

Ingen revolusjonPartner og eiendomsadvokat i Wikborg Rein, Haakon Blaauw, mener at utlendingene har vært representert i Norge i mange år allerede.

– At utlendingene kommer er ikke noe revolusjonerende nytt. NIAM har for eksempel vært representert i Norge i flere år og blant annet kjøpt store porteføljer av Aberdeen, samt selskapet Sektor. Samlet er nok NIAM en av de største investorene i det norske transaksjonsmarkedet de siste årene, sier Blaauw.

Les også: – Vi skal kjøpe mye eiendom i Norge

Les også: – Mye mer potent andre steder

Les også: – Tenk motsyklisk

NIAM kjøpte Sektor for rundt fem milliarder kroner og Aberdeen-porteføljen for 1,5 milliarder kroner.

– Utlendingene har altså vært her i flere år, men det kan være at det har blitt flere utlendinger. Enten kommer de inn som direkteinvestorer eller så kommer de inn gjennom en norsk base. Jeg tror det vil gå mer og mer i retning av at de kommer inn som selvstendige investorer, sier Blaauw.

Powered by Labrador CMS