Tomtefeste inn i valgkampen

Publisert Sist oppdatert

Norges Hytteforbund, Tomtefesterforbundet og Norges Huseierforbund har gått sammen for å få tomtefesteloven på dagsorden i valgkampen. De ønsker at partiene skal ta forpliktende standpunkt til festeavgifter og tomteleiernes muligheter for å kjøpe tomten de leier.

Berører en million– De fleste partiene synes festesaken er vanskelig, fordi det er en komplisert blanding av jus og politikk. Men den berører cirka en million menneskers hverdag og framtid. Derfor skal de rett og slett ikke få lov til å feie festesaken under teppet til etter valget, sier styreleder i Tomtefesterforbundet, Grethe Gjertsen, i en pressemelding fra de tre organisasjonene.

Les også: Fest for tomtefestere

Bakgrunnen er at Stortinget i 2004 vedtok endringer i loven som ga tomtefestere rett til å forlenge gamle festekontrakter på gamle vilkår. Mange grunneiere mente det ga urimelige utslag og at verdiøkning på tomten da bare tilfalt fester.

Etter flere runder i rettsapparatet anket grunneiere saken til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, der de fikk medhold. Avgjørelsen betyr at grunneiere får rett til å heve festeavgiften når gamle kontrakter skal fornyes, og et regjeringsoppnevnt utvalg skal i oktober legge fram et forslag til ny tekst i tomtefestelovens paragraf 33 der kontraktsfornyelse er regulert.

Les også: Tomtefestedommen ankes

Les også: Prinsipielle begrensninger ved festeavgift

Ønsker avviklingDe tre organisasjonene ønsker på langt sikt at tomtefesteordningen avvikles.

– Men først må vi få gode overgangsordninger. Eksempelvis må tomtefesterne få en klar rett til å kjøpe eiendommen de har betalt festeavgift for, til en fornuftig pris som både avspeiler hva som er lagt inn av oppgradering, vedlikehold og infrastruktur i festeperioden og ivaretar festeordningens opprinnelige intensjoner om innløsning på rimelige betingelser, heter det i en fellesuttalelse.

De tre organisasjonene sier i pressemeldingen at de innser at det blir vanskelig å finne slike overgangsordninger uten at det ender med rettssaker i fleng. Derfor ønsker de enkle og effektive føringer fra myndighetene, og da vil det være viktig at partienes standpunkter er klare og forpliktende før tomtefesteutvalgets innstilling skal behandles.

Les også: Grunneiere på krigsstien

Les også: Seier til grunneierne

– Vanskelig situasjon– Dette er en vanskelig situasjon for veldig mange tomtefestere, og skaper usikkerhet om de kan beholde hus, hjem og hytter i åra framover, sier advokat John F. Treider i Norges Huseierforbund.

Grant Gundersen fra Hytteforbundet er enig.

– Våre tre organisasjoner har titusener av medlemmer av alle politiske sjatteringer og samfunnslag, og utgjør derfor en betydelig mengde velgere, som vi tror politikerne vil ta hensyn til, sier Gundersen.

Totalt er det her i landet om lag 300.000 tomtefestere og snaut 10.000 grunneiere som leier ut tomter

Powered by Labrador CMS