Svikt i første halvår

Publisert Sist oppdatert

– I første halvår hadde vi en nedgang i omsetningen på 4,3 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, sier administrerende direktør i Lagunen i Bergen, Knut Eliassen.

Etter mange år med piler som utelukkende har pekt oppover, fikk Lagunen i første halvår i år for første gang se at pilene pekte nedover. Eliassen er imidlertid ikke urolig og mener at de allerede er i ferd med å ta igjen det tapte.

Les også: Dette er varegruppenes vinnere og tapere

Les også: Shoppingsvikt i Follo

Les også: Mindre handel i Trondheim

– I første kvartal var en av våre to dagligvarebutikker stengt i forbindelse med ombygging. I samme periode ble også Bybane-arbeidene ved Lagunen ferdigstilt. Det har vært mye arbeider som blant annet har vanskeliggjort parkering, noe som har bidratt til at omsetningen har falt noe, sier Eliassen.

Han trekker også frem at første halvår hadde tre dager færre handledager enn 
fjoråret.

– Med en omsetning på rundt 10 millioner kroner dagen er det klart at det virker inn. Ser man året under ett vil dette ha mindre betydning, men for første halvår hadde det en merkbar effekt, sier Eliassen.

Tror likevel på vekstPer uke 28, altså per 13. juli, hadde Lagunen en samlet omsetning på 1.456 milliarder kroner. Tilsvarende tall i fjor var på 1.514 milliarder kroner, noe som altså var 58 millioner kroner mer. Det er en nedgang på 3,9 prosent, noe som betyr at senteret allerede har klart å forbedre tallene sine noe.

Les også: Ola Mæle skrinlegger sentersatsning

Eliassen tror derfor ikke at den mangeårige perioden med uavbrutt vekst for Lagunen er over.

– Jeg har god tro på at vi i løpet av året klarer å ta inn igjen det tapte, og at vi ved årsslutt kan vise til en vekst også i år for Lagunen, sier Eliassen.

Store planerGår det som Eliassen og resten av Thon-systemet ønsker, kommer Lagunen også til å fortsette veksten fremover. Bergen kommune jobber med en reguleringsplan for området, hvor ambisjonen er å transformere Lagunen-området fra senter til et sentrum.

Lagunen skal med andre ord bli et bysentrum. I planene som skal opp til behandling i bystyret i høst ligger det blant annet 80.000 kvadratmeter nye handelsarealer, samt boliger og kontor.

– Med den befolkningsveksten som er i Bergen og spesielt i Bergen sør er det absolutt grunnlag for å videreutvikle dette området. Vi håper selvfølgelig at planene går igjennom hos bystyret i Bergen og at vi kan gå i gang med videreutviklingen av området, sier Eliassen.

Les også: Fornebu S tar tet

Lees også: Elgigant til Nittedal

Må skifte konsepterSkulle planen ikke bli godkjent vil Lagunen ifølge Eliassen bli nødt til å begynne å videreutviklingen av Lagunen på en annen måte.

– Da må vi se på om alle som er med i dag skal være med videre. Er det noe Bergen skriker etter, så er det konsepter som man i dag finner på Østlandet og i utlandet. Dette er konsepter som det i dag ikke har vært plass til fordi de som allerede er etablert driver godt og har et ønske om å være med videre.

Les også: G-Star RAW til Karl Johan

– Får vi ikke utvide blir vi nødt til å se på butikksammensetningen på en annen måte enn det vi har gjort så langt. Det kan for eksempel være at vi blir nødt til å bli tøffere i utskiftingen av ulike konsepter, sier Eliassen.

Powered by Labrador CMS