STOR DEAL: Basen i Dusavika er blant eiendommene som Balder nå får hånd om.
STOR DEAL: Basen i Dusavika er blant eiendommene som Balder nå får hånd om.

Svenske Balder kjøper for 9 milliarder kroner

Erik Selins Balder står for Norges største eiendomstransaksjon siden 2015 når selskapet kjøper Asset Buyout Partners for 9 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Med kjøpet får Fastighets AB Balder 106 eiendommer med 264.000 kvadratmeter bygningsmasse og 1,781 millioner kvadratmeter tomt. De årlige leieinntektene fra eiendommene, som hovedsakelig er leid ut til virksomhetskritiske olje- og gassrelaterte anlegg på lange kontrakter, er 590 millioner kroner. Eiendomsverdien er 9 milliarder kroner. Avtalen er dermed årets største transaksjon i Norden og den største i Norge siden Citycons kjøp av Sektor Gruppen i 2015.

Asset Buyout Partners (ABP) ble etablert i 2016 av konsernsjef William W. Wittusen og private equity-fondet Hitecvision. I løpet av fem år har selskapet økt leieinntektene fra null til nesten 600 millioner kroner.

– Vi ser dette oppkjøpet som en strålende mulighet for Balder til å utvide sin tilstedeværelse i Norge, med eiendommer og beliggenheter som er perfekt posisjonert for nåværende og fremtidige industrier. ABP er et spennende selskap, som vi er glade for å kunne ønske velkommen til Balderfamilien, sier Erik Selin, konsernsjef i Balder.

ABP eier eiendom og infrastruktur fra Stavanger i sørvest til Hammerfest nord for polarsirkelen, og eiendommene er portaler mellom landbasert og maritim industri. Eiendommene er fullstendig integrert i kundenes forsyningskjeder.

– Vi er veldig glade for å få Balder, det ledende nordiske eiendomsselskapet, som vår nye eier, og ser frem til å gjennomføre ambisjonene til ABP, våre leietakere, kunder og lokalsamfunnene vi er aktive i, sier William W. Wittusen, konsernsjef i ABP.

Pangea Property Partners og Jefferies var transaksjonsrådgivere for HitecVision og ABP, og BAHR var juridisk rådgiver. Haavind var juridisk rådgiver for Balder.

Balder har i løpet av kort tid sikret seg en sterk posisjon i det norske markedet. Selskapet eier Bolig Norge, som er en av Norges største boligutviklere. Balder har også kjøpt 50 prosent av Anthon B Nilsen Eiendom, samt tatt en posisjon på 29,99 prosent i Entra.

Powered by Labrador CMS