Stigende boligpriser trigger kjøp

Publisert Sist oppdatert

Lave renter, senket skatt, stor innflytting, flere studie- og arbeidsplasser, flere som bor alene og stadig flere dansker som flytter tilbake. Dette er noen av forklaringene på hvorfor prisen skyter i været på leiligheter i København og i andre store danske byer.

Fare for bobleI den danske hovedstaden har prisene på eierleiligheter gått opp med 17,8 prosent mellom juni 2012 og juni i år, ifølge statistikk fra meglerselskapet Home. Det skriver Sydsvenska Dagbladet.

Les også: Niam gjør nytt milliardkjøp i Danmark

– Alt tyder på at prisøkningen kommer til å fortsette. Forhåpentligvis vil det flate ut litt, ellers risikerer vi at nok en gang å havne i en boligboble og bli skylt over av en spekulasjonsbølge, uttaler Morgen Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet. 

Bunnivå i 2008I første halvdel av 2000-tallet steg prisene voldsomt i store deler av Danmark, særlig i København. To år etter toppåret 2006, i finanskrisens kjølvann, falt bunnen ut av det danske eiendomsmarkedet. Prisene stupte med 10-20 prosent i København.

Les også: Basale åpner kontor i Danmark

Les også: Stordalen gjør comeback i Danmark

I flere av de nye store, attraktive boligområdene i hovedstaden var leilighetene umulig å omsette.

For et år siden begynte det sakte men sikkert å løsne, og i sommer har etterspørselen og prisene økt. I hele Danmark steg prisene på eierleiligheter med 10 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år, ifølge Realkreditrådet, bransjeorganisasjonen for boliglångivere.

Risikoviljen tilbakeDet usikre eiendomsmarkedet de siste årene førte til at mange dansker ble sittende på gjerdet og ikke våget å investere i bolig.

– Den forsiktigheten ser ut til å være over. Det handler mye om psykologi. Når prisene stiger blir man mindre redd for å kjøpe bolig. Man regner med at prisene skal fortsette å stige og at investeringen er sikker, sier Morten Skak til avisen.

Les også: Dansk byggenæring sliter

Les også: Kaster eiendomskundene på dør

Skrikende boligbehov

København fikk over 10 000 nye innbyggere i fjor. De neste ti årene viser beregninger at over 100 000 personer vil behøve 45 000 boliger. 1800 boliger i året er den normale byggetakten i København, så boligmangelen kan bli prekær om ikke boligbyggingen fordobles, viser prognoser fra København kommune.

Powered by Labrador CMS