Staten tapte sak om søksmålsadgang

Publisert Sist oppdatert

Cecilie Aasprong Dyrnes

I en kjennelse av 12. juni 2013 sier Høyesterett at det selskapet som etterberegningen gjelder, har rett til å ta ut søksmål på selvstendig grunnlag uten å trekke de øvrige selskapene inn i søksmålet.

Les også: Terskelverdiene for melding til Konkurransetilsynet heves

Mange eiendomskonsern og eiendomsutviklere benytter fellesregistrering. Ved bokettersyn og etterberegning i ett eller flere selskaper i fellesregistreringen, er det derfor sentralt å ha klare regler om hvem som formelt kan ta ut søksmål dersom man ønsker rettslig prøving. Når skattekontoret gjennomfører bokettersyn vil det bli utarbeidet en egen rapport for det enkelte selskap, men selve etterberegningsvedtaket rettes normalt mot fellesregistreringens rapporterende selskap.

Staten: – Må skje i prosessfellesskapStaten mente at hele fellesregistreringen som sådan måtte ta ut søksmål i en form for tvungent prosessfellesskap. Statens syn medfører at det enkelte selskap i fellesregistreringen «mister» sin selvstendighet i forhold til søksmålsadgangen, selv om etterberegningen gjelder dette selskapets egne transaksjoner.

Les også: Ny dom til utleiers fordel

Les også: Fastslår ligningspraksis

Høyesterett: Ikke enigHøyesterett var imidlertid ikke enig i statens syn, og la avgjørende vekt på at vedtaket uansett er knyttet direkte til det enkelte transaksjonsselskap. Dette selskapet har da en selvstendig rett til å reise søksmål mot en potensiell byrde som til slutt vil ende opp hos selskapet.

Høyesterett sier at det ikke finnes klare holdepunkter i merverdiavgiftsloven for å fravike den grunnleggende rettigheten et selskap har til å ta ut søksmål etter de alminnelige sivilrettslige regler.

Les også: Fersk dom kan true flomkommuner

Les også: God momsnyhet trukket tilbake

Prinsipiell avgjørelseAvgjørelsen er prinsipiell og vil ha betydning for saker som kommer for domstolene i fremtiden. Status er nå at både den fellesregistrerte enheten som sådan, men også det enkelte selskap som har fått en etterberegning, kan ta ut søksmål.

Dette er spesielt viktig med tanke på løpende endringer i fellesregistreringen på grunn av kjøp og salg av selskaper. Høyesteretts avgjørelse gir enkle og praktikable regler for næringslivet, og man vet med sikkerhet at man ikke «mister» sin selvstendige søksmålsrett ved å inngå i en fellesregistrering.

Artikkelforfatteren er advokat i Arntzen de Besche

Powered by Labrador CMS