Skrapt for kombinasjonslokaler

Publisert Sist oppdatert

– Etterspørselen etter lagerbygg og kombinasjonslokaler er stor. Svært mange av bedriftene i Stavanger trenger denne typen lokaler, men nå er det altså nesten tomt, sier næringsmegler hos DNB Næringsmegling i Stavanger, Tomas Hegre.

DyrtStavanger er landets oljehovedstad. Det er den ikke bare fordi de store operatørselskapene har slått seg til i byen. Svært mye av leverandørindustrien er også etablert her. Dette er en industri som har vokst opp i et tett samarbeid, blant annet med Statoil. Selskapene har utviklet ny teknologi som gjør arbeidet med å hente opp olje og gass både enklere og mer effektivt, men også tryggere. Utviklingen av teknologien finner ikke sted på et fancy kontor, men i en lagerhall.

Les også: Den dyreste hotellbyen

Les også: Selvangivelsen fyrer lagerbygg

– Stavanger er flasket opp på denne typen bygg. Problemet er at når et selskap bygger et nytt kontorbygg, så bygger de gjerne noen tusen kvadratmeter ekstra som de kan leie ut. Det samme skjer ikke når man bygger lager- eller kombinasjonsbygg. Tomtebelastningen blir også stor når man bygger denne typen lokaler, og det blir derfor veldig dyrt, sier Hegre.

1400 kroner meterenNæringsmegleren forteller at det for øyeblikket er tomt for tomter til kombinasjonslokaler på Forus, og at det på Hinna ikke bygges denne typen lokaler. Ser man seg om litt lenger ute på Jæren, så er det imidlertid noen muligheter. Utfordringene med det er selvfølgelig at aktørene ønsker å være i relativ nærhet til samarbeidspartnere og kunder. Underskuddet på denne typen lokaler gjør selvfølgelig sitt til at prisene går til himmels.

Les også: Flere leietakere til Forus

Les også: Logistikkgigant vurderer Norge

Les også: Rekordmange jakter på logistikklokaler

– Det sier seg selv hva som skjer. Det siste av priser jeg har sett på en lagerhall er 1400 kroner kvadratmeteren. Da er man ikke så veldig langt unna prisene på et kontorbygg, sier Hegre.

Aktørene er likevel villige til å betale prisen.

– Verdiskapningen er så stor i disse hallene at de betaler. Nå må det jo også påpekes at dette ikke er helt standard lagerhaller. De er ofte utstyrt med traverskraner og trykktestingsfasiliteter. Svært mange av aktørene i området har krav til mye teknikk i lagerhallene, sier Hegre.

Les også: Skal utvikle 85.000 kvadratmeter

Les også: Lagerbygg til 208 millioner

Les også: XXL går for Bulk

Kortere kontrakterOgså på vanlige kontorlokaler er etterspørselen for tiden god. Dette henger naturlig nok sammen med økt aktivitet i oljeindustrien.

– Gjør Statoil et nytt funn, så er det nærmest slik at etterspørselen øker umiddelbart. Det betyr økt aktivitet og økt behov for lokaler, sier Hegre.

Det de merker er imidlertid at flere og flere av leiekontraktene blir signert på kortere kontrakter.

– Mye av industrien er prosjektrettet. Det betyr at de er vinklet inn mot et enkelt prosjekt. De er dermed kanskje litt usikre på hva som skjer etter at prosjektet er slutt. Korte kontrakter gir dem fleksibilitet både i forhold til videre vekst, men også i forhold til en eventuell reduksjon i oppdrag, sier Hegre.

Powered by Labrador CMS