– Reduksjon i ledigheten

Publisert Sist oppdatert

Union Gruppen publiserer nå sin siste markedsrapport, som viser synkende arealledighet og stigende leiepriser i Oslo. Per april utgjør kontorledigheten 6,7 %, ned fra 7,3 prosent siden i fjor høst. Det er nå 734 ledige kontorlokaler i Oslo.

Høy arealabsorbsjon– Etterspørselen har økt markert de siste par årene og arealabsorbsjonen var spesielt høy i fjor med ca. 200.000 m². Siden sist har vi likevel nedjustert prognosene for netto arealabsorbsjon til 150.000 m² i snitt per år og oppjustert gjennomsnittlig konverteringsvolum til ca. 40.000 m² per år. Våre prognoser for kontorleiemarkedet innebærer at kontorledigheten synker marginalt i år, og deretter hurtigere til under 5 % i 2015, opplyser Union i rappporten.

Les også: Rekordmange jakter logistikklokaler

Les også: Fallende ledighet, høyere priser

Unions analyser viser at det i perioden 2013-2016 er sikre nybyggprosjekter for 400.000 m² kontor.

– Kombinasjonen av økte byggekostnader og mangel på store lokaler vil fremtvinge nybyggprosjekter med leienivåer gjennomgående fra ca. 2.000 kr. pr. m²/år og oppover, sier Union

Bedre standard, høyere priserNår Union forventer stigende leiepriser, har ikke dette bare sammenheng med at det har blitt færre lokaler på markedet. Lokalene som kommer ut på markedet har i all hovedsak høyere standard enn tidligere, og dermed inngår det leiekontrakter på et høyere prisnivå.

Les også: Dyre Skøyen knebler Majorstua

Les også: – Høy fart inn i 2013

Og bedriftene ønsker lokaler nær offentlig kommunikasjon.

– Etterspørselsmønstrene tyder på at leietagerne prioriterer arealeffektive lokaler med høy standard og god beliggenhet fremfor lavest mulig pris. Med god beliggenhet mener vi etablerte kontorområder med en effektiv trafikkavvikling inkl. nærhet til offentlig kommunikasjon, melder Union.

Les også: Nye avtaler på Bryn-Helsfyr

Unions leieprisoversikt opererer nå med 4200 kroner per kvadratmeter per år for de beste lokalene i Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen, med 3300 kroner som et typisk snitt for vanlig høy standard. Øvrige sentrum inklusive Bjørvika ligger på 2500 kroner i snitt for høy standard, med 3350 kroner for lokalene i toppsegmentet. På Oslo Vest inklusive Majorstua må man ut med 2300 kroner per kvadratmeter for de dyreste lokalene, mens vanlige høystandardlokaler i dette området ligger på 1950 kroner per kvadratmeter per år.

Powered by Labrador CMS