DON'T COME TO NORWAY: Braver-gründeren Christer Dalsbøe fikk full uttelling da han lagde Don't come to Norway. .

Proptech Norway på Proptech til frokost-arrangementet: – Nå går vi politisk

Exitskatten og formueskatt har mobilisert Proptech Norway og startup-scenen til å gå politisk.

Publisert Sist oppdatert

Det var under årets siste Proptech til frokost-arrangement – Cocktail Edition – som fant sted på Mesh lenge etter frokosttider, at Proptech Norway hadde samlet eiendomsbransjen og techselskapene til en faglig gjennomgang og mingling. Som vanlig var Christian Ringnes gjest som en av «høvdingene» i bransjen, selv om han nå har overlatt sjefsstolen til Sigurd Stray og selv inntatt det syvende far i huset-hornet på veggen (arbeidende styreleder). 

Braver-gründeren Christer Dalsbøe åpnet ballet ved å synge sangen Don’t come to Norway.

 – Jeg tror det er veldig uklokt å komme til Norge hvis man er verdiskaper nå. For to år siden ville alle komme hit, nå er det motsatt, sa han etter å ha fremført sangen som nå har nesten 3 millioner avspillinger.

Han omtalte seg som skatteoppgjørets Bob Dylan og presenterte en helt ny sang (se nederst i artikkelen).

Mesh-gründer Anders Mjåset slo fast at siden sist Proptech til Norway-arrangement, har gründerne blitt politiske aktivister. Han er sentral i den nye organisasjonen NAST, som vil jobbe politisk med rammebetingelsene for startup-scenen. 

– Vi spurte oppstartsvirksomhetene for ett år siden hva som var det viktigste spørsmålet som opptok bransjen, og da var næringsfiendtlighet det femte viktigste spørsmålet.

– Vi forsøker å forklare dynamikken i startupscenen til politikerne våre. Vi mener vi står ved et veiskille. EU har sagt at de ikke skal kjøpe olje og gass om 15 år. Da har man dårlig tid. Det vi mener, er at den digitale sektoren er det vi skal satse på. Hvis vi ikke klarer å være i front på innovasjon og forskning, så forsvinner de råeste forskerne, sier Mjåset.

Han forteller om særlig fokus på skatt og å ivareta talentene. 

– Vi snakker om opsjonsskatt, formuesskatt, exit-skatt, insentiver for investorer. Exit-skatten er den verste nå. Det er utrolig vanskelig å belønne talenter med eierskap når de må skattes dersom de flytter hjem til der de kommer fra. Formueskatt er også krevende for selskapene som har hentet 100 millioner eller 1 milliard. 

Han mener de gjerne har ulike bindinger på eierskapet sitt, blant annet begrensninger for å realisere verdier. Samtidig får de høy skatt basert på en teoretisk verdi.

– Politikerne snakker mye om virkemiddelapparatet. Men av våre medlemmer, er det ingen som er opptatt av virkemiddelapparatet. De er opptatt av skatt. Vi frykter også at vi er på vei mot en prinsippløs ledelsesretning hvor man bruker mer penger fremfor å løse utfordringer, sier Mesh-sjefen.

 Han forteller at flere av  gründerne i proptech-nettverket nå flytter ut av Norge. En av grunnene er at exit-skatten vil slå hardt for utenlandske grundere og medeiere som.

Christian Coretti er gründer i laiout. Har vært gjennom Antler-programmet og kom til Norge fra Italia.

– Vi kom til Norge fra ulike land og er et internasjonalt team. Det har vært et sjokk med exit-skatten. Det er vanskelig å forklare at folk som jobber hardt med lavere lønn og eierandeler, at det kommer en skatt som kan tvinge de til å selge aksjer i selskapene, sier Correti.

Han håper imidlertid at han kan fortsette å jobbe med proptech-selskapet.

Christian Ringnes ble utfordret til å svare på Christer Dalsbøes oppfordring om å ikke komme til Norge.

– Du spurte tidligere hvorfor man skal komme til Norge. Jeg mener det beste argumentet for å komme til Norge er at vi har rimelige ingeniører og veldig flinke folk. Men man kan komme til Norge og robbe Norge for de billige ingeniører og smarte menneskerne Man kan ta de med ut til andre land og slippe unna skatten. Det er slik det ses ut utenfra, sier Ringnes.

Ringnes mener samtidig at startupaktørene er på sporet av noe riktig når det gjelder den nye organisasjonen.

 

Powered by Labrador CMS