Oslo er dyrest i Norden

Publisert Sist oppdatert

– Oslo passerte Stockholm når det gjelder leiepriser allerede i 2007. Etter finanskrisen falt imidlertid leieprisene her mer enn i Stockholm, så fra 2008 og frem til 2011 var Stockholm dyrere enn Oslo igjen, sier analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen.

Les også: Her er det halv pris av Oslo

Les også: – Reduksjon av ledigheten

Henger sammen med bruttonasjonalproduktNå kroner imidlertid Oslo alene på toppen. For de beste lokalene i hovedstaden må man i dag ut med rundt 4000 kroner kvadratmeteren. Tilsvarende lokaler i Stockholm går for 4000 kroner, men her snakker vi svenske kroner. 4000 svenske kroner er i dag verdt 3500 norske. Det betyr med andre ord at et prestisjelokale i Oslo koster 500 kroner mer per kvadratmeter enn det de koster i Stockholm.

– Dette skyldes delvis det generelt høye prisnivået i Norge, men også den økonomiske utviklingen. Leieprisene i de ulike landene henger som regel godt sammen med landets bruttonasjonalprodukt. I Sverige ligner den økonomiske utviklingen mer på resten av Europa enn på Norge, selv om det går bedre for Sverige enn for mange av de europeiske landene. Dette blir også reflektert i leieprisene, sier Eggen.

Les også: – Bogstadveien på vei tilbake

Les også: Fallende ledighet, økende priser

– Ikke et problemEggen mener at leieprisnivået i Oslo enda ikke er på et slikt nivå at det er et problem. Det er altså ikke slik at utenlandske aktører velger Stockholm eller en av de andre nordiske byene fremfor Oslo på grunn av de høye leieprisene.

– Jeg mener at det bare i svært liten grad er slik. Det er nok heller andre kostnadselementer som er avgjørende, for eksempel prisen på arbeidskraft, spesielt i enkelte segment. Sammenligner man kostnadene ved leie av lokaler og kostnadene for personell, så er ikke kvadratmeterprisene det mest avgjørende, sier Eggen.

Les også: – Mot nye prisrekorder

Les også: Leier stadig større lokaler

Randsone et alternativRagnar Eggen mener også at dersom man ønsker seg til Oslo, så finnes det lokaler i randsonen, som fremdeles har god beliggenhet, til en langt lavere pris.

– Mange av de internasjonale selskapene er lokalisert på Lysaker, sier Eggen.

Powered by Labrador CMS