FJORDBY: I dag et nærmest utilgjengelig industriområde, om noen år en ny fjordby med lang strandlinje.
FJORDBY: I dag et nærmest utilgjengelig industriområde, om noen år en ny fjordby med lang strandlinje.

Ny fjordby med 2,5 kilometer strandlinje

Torgeir Finnerud og Eidos Eiendomsutvikling planlegger ny fjordby innerst i Drammensfjorden.

Publisert Sist oppdatert

En ny fjordby innerst i Drammensfjorden kan doble Lier kommune og strandlinja gis tilbake til allmennheten. Stikkord for planarbeidet er nullutslipp, bærekraft, grønn, urban og fremtidsrettet, heter det i en pressemelding.

LES OGSÅ: Vurderer å stoppe boligprosjekt

Utbygging av fjordbyen Lier Drammen er i gang og i høst startet grunnarbeidene for nye Drammen sykehus. Bygging av Drammen Helsepark starter i 2021. Deretter følger opprustning av Brakerøya stasjon og resten av fjordbyområdet som måler 1,2 millioner kvadratmeter med en ny og opprustet strandlinje på 2,5 kilometer. Helseparken med sykehuset utgjør 200.000 kvadratmeter av Fjordbyen.

– Vi er godt i gang med områderegulering av en million kvadratmeter på oppdrag for Lier kommune. I 2020 skal forslaget til områderegulering legges fram. Sist uke ble formannskapet i Lier kommune orientert om grunnlaget for planarbeidet, sier daglig leder Torgeir Finnerud i Eidos.

LES OGSÅ: Selger til gamle kjente

Grunnforholdene er nøye utredet og undersøkt, og miljøopprydding skal transformere område fra gammel industri til en moderne og urban fjordby.

– Det er ingen overraskelser i grunnen. Lierstranda er godt egnet for den kommende utbyggingen. Fjordbyen skal være bærekraftig sosialt, økonomisk og miljømessig. Til grunn ligger nullvisjon for klimagassutslipp, påpeker han.

– Det planlegges for lavt energibruk og transportbehov i det nye byområdet mellom Drammensfjorden, Lier og Drammen sentrum. Stikkordene er urbant, knytte sammen land og sjø og bærekraft, sier Geir Hagehaugen som leder arbeidet med områderegulering i Eidos.

LES OGSÅ: Bygger leiligheter oppå butikken

Han sier strandlinja skal åpnes for alle. Gange, sykkel og kollektivtransport skal bli de foretrukne alternativer.

– Bydelen skal bli trygg og levende og få god tilknytning til skoler og andre tilbud. Ferdig utbygd om noen tiår gir Fjordbyen Lier Drammen plass til 20.000 innbyggere og 20.000 arbeidsplasser, poengterer han.

LES OGSÅ: Begynner å ligne en suksess

I fjorden fylles det ut nytt land. I tillegg skal den gamle kystlinja som til dels er oppfylt de siste 100 årene, gjenåpnes og knyttes sammen med nytt land med kanaler og urban park.På plass i den nye fjordbyen kommer grundtvannsområde, marina, skjærgård, øyer for rekreasjon og fugleliv, havnebasseng, maritimt senter, øylandskap og robust kvartalstruktur i sammenheng med Fjordparken.

Powered by Labrador CMS