IKKE FORNØYD: Thor Olaf Askjer, Norsk Eiendom.

– Norske entreprenører er for dårlige

Publisert Sist oppdatert

– Produktiviteten til de norske entreprenørene er alt for dårlig, sier administrerende direktør i bransjeforeningen Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer.

Han har sett litt på resultatene til landets 100 største entreprenører, og han er ikke imponert.

– Det er ikke mye å skryte av. Det er høy aktivitet og omsetning, men de klarer ikke å sitte igjen med anstendige marginer. Resultatgraden er alt for lav. De roter bort alle verdiene, sier Askjer.

Les også: Fikk fyken etter Copp-kritikk

Les også: – Vi er inne i en utfordrende tid

Eskalerende kostnadsbildeDerfor går også svært mange selskaper innen bygg og anlegg konkurs. Tall Estate Nyheter har hentet fra Brønnøysundregisteret viser at per 30. juni hadde 1314 selskaper gått konkurs eller blitt tvangsoppløst.

Tilsvarende tall første halvår i fjor var på 881. Veksten er på 50 prosent. Forklaringen til bransjen selv er at utlendingene kommer inn og konkurrerer om de samme jobbene, men på ulike vilkår. De dumper prisene, enten fordi de jobber svart, eller fordi de har andre metoder for å sno seg unna norske lover og regler.

Les også: Konkursras i bygg og anlegg

Les også: Skal jobbe for å bedre bransjens rykte

Les også: – Vanskeligere å få inn penger

Les også: – Ny entreprenør konkurs

Askjer mener imidlertid at det blir alt for enkelt å bare skylde på utlendingene.

– Jeg sier ikke at det ikke er et snev av sannhet i dette, men sannheten er at de norske aktørene er for dårlige. Bransjen stiller for eksempel ikke det enkle kravet som går på hva ting faktisk skal få lov til å koste. Kostnadsbildet har fått lov til å utvikle seg, men samtidig eskalerer antallet konkurser innenfor bygg og anlegg. Det er helt forstemmende og det hører ikke sammen, sier Askjer.

– Har hatt det for godtNettopp derfor tok myndigheten i 2011 initiativ til Bygg21. Målet med initiativet er å utvikle en kunnskapsbasert byggenæring gjennom å øke kompetansen og gjennomføringsevnen i alle ledd i næringen.

Les også: Tynnere ordrebok for Skanska

Les også: Tøffe tak for AF Gruppen

Les også: Katastrofale Peab-tall

– Dersom vi ikke i løpet av fem år klarer å svare på spørsmålet om hvorfor produktiviteten er så lav, så vil etter hvert alle jobbene her i landet bli gjort av utlendinger. Ser vi på europeerne, så er de vant til å jobbe i et tøffere marked. De har vært nødt til å utfordre kostnadsutviklingen i egen bransje. I Norge har vi ikke vært nødt til å møte disse utfordringene før nå. Vi har ganske enkelt hatt det for godt. Nå må imidlertid bransjen ta en kraftig runde med seg selv og gjøre noe med dette, sier Askjer.

Powered by Labrador CMS