Massive tap i eiendom

Publisert Sist oppdatert

For flere år siden valgte eierne av møbelkjeden Ikea, med Ikea-gründer Ingvar Kamprad i spissen, å satse tungt i eiendom. Investeringene er lagt i selskapet Ikano Invest, hvor datterselskapet Ikano Fastigheter AB har den dominerende driften. Eiendomssatsningen har gått både mot kontoreiendommer og boliger.

Les også: Ikea vil hit

360 mill. i tapDen svenske avisen Dagens Industri skriver at 2012-regnskapet er gjort opp med et tap på 170 millioner svenske kroner. 2011 endte med et tap på 190 millioner kroner. Samlet har Kamprad-familien dermed blitt nødt til å bokføre et tap på 360 millioner svenske kroner på to år, tilsvarende 325 millioner norske kroner.

Les også: – Kan ikke si ja til Ikea

Les også: Ikea til Vestby likevel?

Les også: – Helt uaktuelt med Ikea i Vestby

Tunge investeringerÅrsaken til tapet oppgis å være stigende rentekostnader, samt et kjøp av et utleiebygg med 1200 leiligheter i Stockholm. Samlet eier Ikano 6000 leiligheter i Stockholms—og Øresundsregionen, i tillegg til flere kontoreiendommer.

I løpet av 2012 igangsatte Ikano bygging av 650 nye boliger, både for salg og utleie.

Les også: – Byggebransjen har mye å lære av Ikea

Selger og byggerI juni i fjor solgte selskapet kontoreiendommer for halvannen milliard svenske kroner. Ikanogruppen styres av Ingvar Kampards eldste sønn Peter Kamprad. Eierskapet til Ikea-varehusene ligger i Ingka Holding, som kontrolleres av den nest eldste sønnen Jonas Kamprad. Yngstesønn Mathias Kamprad står sentralt i ledelsen av Inter Ikea, som kontrollerer Ikeas varemerke og konsepter.

Powered by Labrador CMS