Krise for eiendomsselskap

Publisert Sist oppdatert

Det danske børsnoterte eiendomsselskapet Sjælsø Gruppen, som tidligere har vært aktive i Norge, har store økonomiske utfordringer. I løpet av natten har ledelsen i Sjælsø varslet den danske skifteretten at «det ikke er grunnlag for å videreføre Sjælsø-konsernets aktiviteter i den nåværende form».

Les også: Stigende boligpriser trigger kjøp i Danmark

Bankene sier neiI praksis vil dette bety at selskapet ikke er i stand til å håndheve sine forpliktelser, og en konkurs er sannsynlig.

Selskapet begrunner problemene med at man ikke får lån til nye prosjekter, og eksisterende prosjekter har vært mindre lønnsomme enn budsjettert.

Les også: OBOS åpner kontor i Danmark

Les også: Stordalen gjør comeback i Danmark

Store underskuddDe siste årene har Sjælsø Gruppen redusert gjelden fra syv milliarder danske kroner til tre milliarder danske kroner. Dette har likevel ikke vært nok til å berge selskapet. 2012-regnskapet ble gjort opp med et underskudd på 495 millioner danske kroner av en omsetning på 1,2 milliarder danske kroner, mot hele 998 millioner i underskudd i 2011.

I toppårene 2007-2008 sopte Sjælsø Gruppen inn penger på eiendomsutvikling, med plussresultater opp mot en milliard danske kroner.

Solgte til Kruse SmithSjælsø Gruppen har altså tidligere operert i Norge, men solgte i fjor sommer den norske virksomheten til Kruse Smith Eiendom. Dagens aktiviteter i Sjælsø Gruppen innebærer eiendomsutvikling av handelslokaler, bolig og næringseiendom i Danmark, Sverige, Finland og Polen. I august i fjor ble det kjent at man ønsket å trekke seg ut av Polen.

Les også: Niam kjøper i Danmark

Les også: Storm Real Estate vil kaste dansk ledelse

Selskapet har sine røtter tilbake til 1977, da brødrene og eiendomsmeglerne Ib Henrik og Torben Rønje stiftet virksomheten Brdr. Rønje, hvor formålet var å bygge og selge eneboliger. Senere tok man navnet Sjælsø Gruppen og i 1998 ble selskapet børsnotert.

Powered by Labrador CMS