Konkursras i bygg og anlegg

Publisert Sist oppdatert

Tall Estate Nyheter har hentet fra Brønnøysundregisteret viser at antallet konkurser innen bygg og anlegg stiger kraftig. Per 30. juni hadde 1314 selskaper gått konkurs eller blitt tvangsoppløst. Tilsvarende tall første halvår i fjor var på 881. Veksten er på 50 prosent.

Et av selskapene som gikk konkurs i år, var Oslo-selskapet Balder Entreprenør. Firmaet hadde 25 ansatte og i 2011 en omsetning på 30,5 millioner kroner. Resultatet var da på vel fem millioner kroner i minus.

Les også: Skal jobbe for å bedre bransjens rykte

Les også: – Vi er inne i en utfordrende tid

Morten Andreas Carlsen var inne som daglig leder det siste året.

– Jeg kan ikke si så mye om årsaken til konkursen, på grunn av taushetsplikt, sier Carlsen.

Utlendingene dumper prisenePå Østlandet var det i første halvår i fjor 476 konkurser innenfor bygg og anlegg. Tilsvarende tall i år er 723, en vekst på 52 prosent.

Carlsen startet etter konkursen i Balder opp for seg selv.

Les også: NCC kjøper seg større

Les også: HENT selges til utlandet

Han peker i hovedsak på én grunn som forklaring til hvorfor så mange av kollegaene hans går konkurs.

– Finn.no. Dette er markedsplassen for useriøse aktører. Der får de tilby sine tjenester til priser langt under det som er minstelønn for ufaglærte fagarbeidere. De skaper et skjevt konkurransebilde, sier Carlsen.

Han er i dag leder av Den Nye Handverkspesialisten, et selskap som først og fremst jobber inn mot det private markedet. De påtar seg alt fra renoveringer til nybygg.

– Selskapet går veldig bra og vi har mye å gjøre. Men som en seriøs aktør merker vi helt klart konkurransen. Utenlandske aktører dumper prisene. For oss som vil skape et selskap for fremtiden, så er det problematisk, sier Carlsen.

Les også: Dansk entreprenør kapret byggekontrakt

Regionale forskjellerKonkursene fordeler seg ikke likt dersom man ser på de ulike regionene. Den regionen som har hatt størst økning i antallet konkurser er Vestlandet. Her har antallet konkurser innenfor bygg og anlegg økt fra 199 til 348, en vekst på 75 prosent.

Les også: – Vanskeligere å få inn penger

Les også: Nachspiel på overtid

Les også: Nytt entreprenørselskap til skifteretten

I Midt-Norge har veksten vært lavere og per første halvår hadde det vært 81 konkurser i de to trøndelagsfylkene. Dette er en vekst på 21 prosent fra fjoråret.

På Sørlandet er utviklingen mer stabil. Her har økningen i antall konkurser fra i fjor til i år bare vært på 3,2 prosent. Mens det i første halvår i fjor var 61 selskaper innen bygg og anlegg som gikk konkurs, var det i år 63.

Powered by Labrador CMS