– Kan ikke si ja til Ikea

Publisert Sist oppdatert

Marathonsaken om nytt Ikea-varehus i Vestby har nådd regjeringsnivå. Det skjedde etter at Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, nylig anbefalte å se bort fra så godt som alle innsigelsene, bortsett fra den som omhandler vern av dyrket mark.

Ikea har tidligere lovet å erstatte matjorda som ligger på Delijordet der de vil etablere seg, og dermed mener ordfører John Ødbehr (H) at det springende punktet er løst. Tilhengere av møbelgigantens etablering i Vestby jubler over Fylkesmannens innstilling.

Men:

– Ordførerens jubel blir kortvarig, sier Senterpartiets gruppeleder på fylkestinget, Morten Vollset, til Østlandets Blad.

Les også: Fylkesutvalget stemmer for Vestby

Les også: – Helt uaktuelt med Ikea i Vestby

Les også: – Lett bytte for Ikea

Umulig å fortsette samarbeid– Innsigelsen som gjaldt matjorda var den viktigste. Dette har vi jobbet for lenge, både gjennom den nye landbruksmeldinga og gjennom konkrete forslag om å bevare Delijordet i fylkestinget, sier Vollset.

Han mener det blir veldig vanskelig å fortsette det rødgrønne samarbeidet hvis Ikea skulle få ja til etablering.

– Etter min mening har ikke regjeringen annen mulighet enn å si nei. Senterpartiet kan ikke sitte i en regjering som åpner for en slik utbygging, sier han.

Les også: Hit vil Ikea

En spesiell posisjonDet er nå opp til Miljøverndepartementet å avgjøre hvilke hensyn som kommer først; regjeringens egen bestemmelse om vern av dyrket mark til fremtidig matproduksjon, eller Vestbys ønske om å drive næringsutvikling. I realiteten er Ikea-saken av så prinsipiell karakter at drøftingen tas i samlet regjering, skriver Østlandets Blad.

For Vestby kommunes del vil et Ikea-varehus innebære et par hundre nye arbeidsplasser.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), som har den formelle makten til å avgjøre Ikeas og Vestbys næringsskjebne, er bosatt i Vestby.

Les også: Rydder i bygge-byråkrati

Powered by Labrador CMS