Jakter prime

Publisert Sist oppdatert

Leder av analyseavdelingen til DTZ i Sverige, Karin Witalis, forteller at det i det svenske markedet finnes både kjøpere og selgere.

Tar mer risiko– Men selgerne er ikke desperate etter å selge, så det hender at det ikke blir noen handel. Finansieringssituasjonen er bedre enn i fjor. Kjøperne vil helst kjøpe høykvalitetslokaler i bra tilstand, men konkurransen er tøff, så kjøperne har i år begynt å ta litt mer risiko gjennom å se på sekundære eiendommer, sier Witalis.

Les også: Nordmenn kjøper mindre i Sverige enn før

Les også: – Norden er “safe haven”

Hun forteller at så å si alle kjøperne er svenske og at prosentandelen så langt i år ligger på 95 prosent nasjonale handler.

– Den utenlandske andelen er trolig høyere ettersom de svenske fondene ofte delvis investerer utenlandsk kapital, sier Witalis.

Ticic mener at det først og fremst er nasjonale og internasjonale institusjoner som banker, forsikrings- og livselskaper, samt statlige pensjonsfond som plasserer kapital i svenske eiendommer.

Les også: Fortin øker i Sverige

Les også: DNB Liv selger Kista

Les også: KLP kjøper i Stockholm

Dette er mest pop– De mest attraktive objektene har ingen problemer med å finne kjøpere, som ofte er svenske institusjoner. I det mer sekundære segmentet savnes det imidlertid fortsatt en tydelig etterspørsel, sier Ticic.

De aller heteste objektene er høykvalitets kontor og handel i Stockholms CBD-område, samt gode eksterne kjøpesenter.

– Et eksempel er Kista Galleria som DNB Livsforsikring solgte til et konsortium bestående av fineske Citycon og CPPIB fra Kanada i fjor, sier Ticic.

Powered by Labrador CMS