Ikke tro på forbud

Publisert Sist oppdatert

Det var tidligere denne uken Filip Rygg, miljøbyråd i Bergen, gikk ut på Estate Nyheter og foreslo at det skulle bli forbudt å leie ut byggene med dårligst miljøkarakter. Forslaget, som kommer etter modell fra England, fikk støtte fra Erling Sande (Sp), lederen for Energi og miljøkomiteen på Stortinget.

– Tviler på at det blir aktueltAudun Lysbakken, partileder og parlamentarisk leder i Sosialistisk Venstreparti, synes ikke noe om utspillet.

– Vi har ikke gått inn for et slikt forbud som de har gjort i England, og jeg tviler på at det blir aktuell politikk i Norge. Jeg må imidlertid presisere at dette ikke er noe vi har vurdert nærmere i partiet, sier Lysbakken.

Les også: Energimerkingen stuper

Lunkent fra HøyreHeller ikke i Høyre vil de være med på et forbud mot de dårligste næringsbyggene.

– Generelt er Høyre tilhengere av positive virkemidler for å få bedre energistandard i eksisterende bygninger. Det kan for eksempel være skattefradrag for boligeiere og Enovastøtte for næringsbygg. I tillegg er det viktig med gode energistandarder for nybygg. Høyre har i klimaforliket støttet passivhus-standard fra 2015 og nær nullenergistandard fra 2020 for nybygg, sier miljøpolitisk talsmann i Høyre, Nicolai Astrup.

Les også: Norges første excellent-bygg

Les også: Statoil sparte 39 millioner i året

Han viser også til at det i klimaforliket var også enighet om å forby fyring med fossil olje fra 2020, og mener at næringsbygg med lavest energikarakter dermed vil bli tvunget til å konvertere til mer miljøvennlige alternativer.

– Det forutsetter selvsagt gode støtteordninger for både næringsbygg og private husholdninger. Dette er et langt mer hensiktsmessig tiltak enn et forbud mot utleie av bygg med de dårligste energimerkene, fordi det vil innebære et miljøløft for alle bygg, ikke bare de som leies ut, sier Astrup.

Powered by Labrador CMS