Ikke avvisende til forbud

Publisert Sist oppdatert

Leder for Energi og miljøkomiteen på Stortinget, Erling Sande (Sp), er ikke avvisende til at et forbud mot de dårligste næringsbyggene også kan bli en realitet også i Norge.

– Vi har satt oss ambisiøse mål om energisparing, og vi vet at gode tiltak i eksisterende bygningsmasse kan utløse store besparelser. Jeg tror det vil komme en diskusjon om virkemidler for å nå dette målet, og et forbud mot de dårligste eiendommene er ett av flere mulige virkemiddel, sier Sande.

Les også: Vil forby de dårligste næringsbyggene

Les også: – Miljøbygg blir vinnerne

Staten må bidraDersom Bergens miljøbyråd Filip Rygg hadde fått gjennomslag for sitt forslag til forbud i dag, ville over 150 bygg eksempelvis i Bergen blitt umiddelbart avskiltet.

Dette er imidlertid bare de byggene som så langt er energimerket og som kom ut med energiattest F eller G. De aller fleste byggene i Bergen er så langt ikke merket og antallet bygg som ville blitt ulovlige for utleie er derfor langt høyere. Det er rimelig å anta at en stor overvekt av byggene ville havnet ut med disse to energikarakterene.

Les også: Regjeringen bløffer om energieffektivisering

Les også: Her er det forbud mot å åpne vinduet

– Et slikt forbud ligger frem i tid. De aller fleste bygg renoveres jevnlig, og for mange av de dårligste byggene ligger det trolig allerede inne planer om renovering, sier Filip Rygg.

– Da er det helt naturlig at man gjør tiltak i forhold til energibruk samtidig. Jeg tror derfor ikke at et slikt forbud ville fått så dramatiske konsekvenser. Slik jeg ser det, så handler dette om å gi huseierne en liten puff til å ta den ekstra investeringen. En forutsetning for strengere krav til eldre bygg er imidlertid at staten bidrar med nye støtteordninger, sier Filip Rygg.

Les også: Ingen ville leie nytt miljøbygg

Powered by Labrador CMS