Ikea til Vestby likevel?

Publisert Sist oppdatert

Jernbaneverket, Fylkesmannens miljø- og landbruksavdeling, Akershus fylkeskommune og Statens Vegvesen har alle kommet med innsigelser mot at Ikea etablerer seg på Delijordet i Vestby.

Innsigelsene omhandler blant annet brudd på rikspolitiske bestemmelser om kjøpesentre, areal- og transportplanlegging, brudd med gjeldende fylkesdelplan og uoverensstemmelse med stortingsmeldingen om norsk landbruks- og matpolitikk, skriver Moss Avis.

Les også: Ikea-thriller fortsetter

Les også: Ikea vil hit

Matjord avgjørSaken ble tidligere i år sendt fra Vestby kommune til Miljøverndepartementet, via Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Etter at Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i et brev til Miljøverndepartementet skriver at hun anbefaler at innsigelsene ikke tas til følge, rykker etableringen nærmere.

Fylkesmannen tar imidlertid ikke innstilling til innsigelsen om tap av matjord på åkeren der Ikea ønsker å etablere seg. Svarstad Haugland skriver at hun har forståelse for at landbruksavdelingen har innsigelser fordi vern av dyrkbar mark må sikres. I tråd med sentrale landbrukspolitiske føringer som omhandler vern av dyrket mark, bør Delijordet brukes til landbruksformål, men i denne saken veier også Vestbys ønske om næringsutvikling tungt, konstaterer Svarstad Haugland.

Les også: Her blir det oftest nei

Les også: Ikea blir Rema

Ikea tar regningen– Dette er meget oppløftende lesing med tanke på utgangspunktet vårt i saken. Nå er det opp til Miljøverndepartementet og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell å ta en avgjørelse, sier en entusiastisk Vestby-ordfører John Ødebehr (H) til Moss Avis.

Han legger til at Ikea har tilbudt seg å flytte matjorda som vil gå tapt og ta hele regningen for det. Dette er dermed en unik mulighet som må gripes, mener han.

Les også: – Helt uaktuelt med Ikea i Vestby

Les også: – Lett bytte for Ikea

Miljøverndepartementet har siste ordet i saken om hvor møbelgiganten kan bygge. Departementet skal gjennomføre befaring i Vestby, i samarbeid med fylkesmannen i Oslo og Akershus, før de tar endelig stilling.

Powered by Labrador CMS