– Hører hjemme på 50-tallet

Publisert Sist oppdatert

 

– Dette er uttalelser som hører hjemme på 50-tallet, sier eiendoms- og forvaltningssjef i Trondheim Havn, Siri Merethe Rønning, som har omfattende erfaring fra eiendomsselskaper, blant annet over ti år fra Basale og Basale Næringsmegling.

Les også: Massiv mannsdominans i styrerommene

Eksemplifisering av glasstaket Bakgrunnen for saken er at Odd Einar Christophersen, som sitter som styreleder i en rekke selskaper, blant annet Profier, i sommer uttalte at de sliter med å finne kvinnelige kandidater som har nok kompetanse på eiendom.

Han oppfordret derfor kvinner til å skaffe seg den nødvendige kompetansen. Profier-styrelederen var ikke alene om å mene dette. Også styreformann i OBOS, Lars Andreas Buer, mente at kvinner generelt har en manglende kompetanse innenfor eiendomsfaget. Han mente at dette skyldes at kvinner historisk ikke har hatt en spesielt stor interesse for eiendom.

Rønning reagerte på det hun leste.

– Dette er en eksemplifisering av det glasstaket som alle sier ikke finnes. Det er vanskeligere for kvinner å få innpass i styrerommene. Dette understøtter også uttalelsene fra BI-professor Morten Huse. Jeg kan imidlertid komme opp med en lang liste over kvinner som alle er mer enn godt nok kvalifiserte til å sitte i styrer i eiendomsselskaper, sier Rønning.

Les også: Askjer: – Kvinner bidrar til bredde i beslutningsprosessene

Bør utdypesHun var lenge usikker på om hun skulle engasjere seg i saken, men hun forteller at det også er flere andre som har reagert på saken og at hun derfor nå tar til motmæle.

– Grunnen til at jeg sier det jeg gjør er at dersom man tier, så tillater man at slike synspunkter blir opplest og vedtatt som en sannhet, sier Rønning.

Hun mener derfor at Christophersen må komme på banen igjen og utdype hvilke kompetanse det er han ønsker.

– Ikke forvent et kvinneopprør som følge av dette. Så mye krefter gidder vi ikke bruke på en slik sak, men jeg synes faktisk at Odd Einar bør utdype hvilke kompetansespesifikasjoner han har. Hvilke behov er det eiendomsselskapene har, spør Rønning.

Les også: – Har mye å bidra med i styrerommene

– MisforståttEstateNyheter tok henne på ordet og slo på tråden til Odd Einer Christophersen. Han synes saken har fått i overkant mye oppmerksomhet, men også at han har blitt noe misforstått.

– Det finnes selvfølgelig svært mange dyktige og kompetente kvinner. Mitt poeng var ganske enkelt at det er få kvinner innen næringseiendom og at det derfor er utfordrende å finne de med riktig kompetanse. Så ser selvfølgelig også jeg at det er mye kompetanse ut over det rent eiendomsfaglige som vil være nyttig i styresammenheng, sier Christophersen.

Han ønsker imidlertid ikke noe mer polemikk rundt denne saken.

– Jeg vil verken utdype eller kommentere noen flere forhold i denne saken, sier Christophersen.

Les også: Lavest kvinneandel hos næringsmeglerne

Tar det med roNæringsmegler hos DNB Næringsmegling og leder for Forum for kvinner i næringseiendom, Sidsel Gade, tar uttalelsene til Christophersen med stor ro.

– Jeg ser på ham som en flink fyr, så dersom han har opplevd at det er vanskelig å få fatt i kvalifiserte kvinner til eiendomsstyrer, så stemmer sikkert det, sier Gade.

Hun påpeker at det imidlertid finnes svært mange kompetente kvinner, også i eiendomssammenheng.

– Men de er nok ikke like godt synlige som mange av sine mannlige kolleger, sier Gade.

Powered by Labrador CMS