Her får du mest nei

Publisert Sist oppdatert

På oppdrag fra Miljøverndepartementet har Norsk Institutt for by- og regionforskning (NIBR) undersøkt hvem som har flest innsigelser etter plan- og bygningsloven.

Det viser seg at Fylkesmennene er den myndigheten som protesterer mest, men det er store variasjoner mellom fylkene.

Les også: Kjøper stort i Lier

Les også: AF Gruppen vil bygge i Drammen

Les også: Satser 300 mill på Marienlyst

Les også: Senterdød i Drammen

Naturvern topperØverst på statistikken troner Fylkesmannen i Buskerud med flest innspill til planene. Fylkesmannen hadde innsigelser på 32 prosent av reguleringsplanene og 86 prosent av kommuneplanene.

Oslo, sammen med Oppland og Sogn og Fjordane, ligger på bunnen av statistikken. I sistnevnte fylke grep Fylkesmannen inn i bare seks prosent av reguleringsplanene og 13 prosent av kommuneplanene.

Les også: Saksøker kommune for rotete saksbehandling

Les også: Fylkesutvalget stemmer for Ikea i Vestby

Les også: Grunneiere varsler millionkrav mot Sola kommune

Ifølge rapporten er det først og fremst hensyn til naturvern og friluftsliv, tett etterfulgt av transport og forurensning som får Fylkesmannen i Buskerud til å reagere. I Vest-Agder og Sør-Trøndelag er det konflikter i strandsonen som forårsaker klart flest protester.

I mange tilfeller forsinker innsigelsene byggeplanene.

Les også: Røkke får medhold av Fylkesmannen

Les også: Ett skritt nærmere sentrums-lagune

Les også: Sponheim sier nei til megasenter

– Lett å løseFylkesmannen i Buskerud føler seg ikke spesielt vanskelig.

– Veldig mange av innsigelsene er mangler som er lette å rette opp, som for eksempel at støyforskriftene ikke er ivaretatt. Etter at vi har varslet innsigelsene, er det veldig få vi sitter igjen med. I løpet av ett år har vi kanskje tre meglinger, og i løpet av 2012 hadde vi ikke en eneste sak som gikk til Miljøverndepartementet, sier assisterende fylkesmann i Buskerud, Runar Schau Karlsen i en kommentar til Aftenposten.

Les også: Bård Vegar Solhjell vil rydde i bygge-byråkrati

Powered by Labrador CMS