UTVIKLING: Bodø står foran mye utvikling i tiden som kommer, inkludert et område i Breivika som er markert med rødt på bildet. Foto: Google maps
UTVIKLING: Bodø står foran mye utvikling i tiden som kommer, inkludert et område i Breivika som er markert med rødt på bildet. Foto: Google maps

Henter danske arkitekter til byutvikling

Det danske arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen er valgt til å tegne Utviklingsområde Vest.

Publisert

I vannkanten 750 meter nord for Bodø flyplass ligger industriområdet Breivika, omtrent 40 mål stort. Her vil Breivika Utvikling Bodø (Clemens Eiendom, Løvold Solution og Hundholmen Byutvikling) bygge en ny bydel, og til dette arbeidet har de og kommunen som også eier tomt der, fått hjelp av våre naboer i sør. Både kommunen og Breivika Utvikling Bodø landet på samme løsning for et av de største prosjektene i sentrum.

– Valg av arkitekt er gjort, sier byplansjef Annelise Bolland i Bodø kommune til Hundholmen Byutviklings nettsted.

– Vi har besøkt Schmidt Hammer Lassen i Danmark og skal nå i videre forhandlinger. Nå har vi et felles grunnlag som også ivaretar de ønskene som kom frem i spørreundersøkelsen for området, sier daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling Bodø.

Arkitektene i konkurransen var GNIST og AT Arkitektur, MAD Architects og Schmidt Hammer Lassen.

– Forslaget som er valgt hadde minst utfylling i sjøen, og hadde et tydelig hovedgrep hvor de ønsket videre førsel av Moloveien og sammenheng mellom eksisterende bystruktur, påpeker han.

Byplansjef Bolland sier det er flott at et lokalt arkitektfirma også var med i konkurransen.

– Selv om vi valgte Schmidt Hammer Lassen tar vi med oss gode forslag fra de andre også. At vi har et så sterkt faglig miljø i Bodø at de kan delta i en slik konkurranse som dette, er veldig imponerende, understreker hun.

Partner og designsjef Kristian Ahlmark hos Schmidt Hammer Lassen er glad for at forslaget deres ble valgt. Moloveien som går parallelt med kysten er ment å bli hovedåren i prosjektet og planen er å knytte sammen det aktive grønne området mot sør med havet, promenaden og havnen i nord.

– Vår idé har vært å gjenopplive havnefronten og skape en sterk sammenheng mellom ny bebyggelse og sentrum. Ved å gjøre det flotte kystlandskapet tilgjengelig og skape et rom hvor grensen mellom by, havn og natur utviskes, muliggjøres et aktivt liv ved vannet, sier han.

Varme fra vann

Flere steder i Bodø er preget av stor utvikling, ikke minst det seks etasjer høye næringsbygget BIG (Bodø Innovation Gate) som nå bygges langs hovedfartsåren til sentrum og i kort avstand fra aktiviteter og business clustere. Der ser Hundholmen Byutvikling fremover på blant annet innovative miljøløsninger.

– Vi bygger etter morgendagens internasjonale forskrifter, og med det signaliserer at vi tenker helhetlig og langsiktig. Bygget er tilrettelagt for komfort, inneklima, transport, sykkelparkering, dusjer og er garantert uten giftstoffer, melder de.

Bygningen har nå fått åtte energibrønner som skal brukes til å hente både varme og kjøling fra grunnen.

– BIG skal varmes opp med bergvarme og CO2 som kuldemedium, sier prosjektleder Mathias Andreassen.

Det betyr stabile innetemperaturer også på de kaldeste dagene, og teknologien kan redusere CO2­ avtrykket med opptil 99 prosent, ifølge Hundholmen Byutvikling.