NYTT: Dette er Hav Eiendoms andre forsøk for Sadelmakerbryggen.
NYTT: Dette er Hav Eiendoms andre forsøk for Sadelmakerbryggen.

Hav Eiendom med ny plan for parkeringsplassen ved Børsen

Etter flere tilbakemeldinger på det første planinitiativet for tomta foran Oslo Børs, gikk Hav Eiendom tilbake til tegnebrettet.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst sa Plan- og bygningsetaten (PBE) og Byantikvaren det de mente om planene fra april samme år. Dermed jobbet Hav Eiendom og Grape Architects frem nok et forslag, som nå er sendt til PBE.

Dette dreier seg om utvikling av den store, tomme plassen foran Oslo Børs som i dag brukes til blant annet bussparkering - den såkalte Sadelmakerbryggen.

– Nå ser vi frem til å komme videre i prosessen og til å ta fatt på arbeidet med å forvandle den kjedelige parkeringsplassen til en skikkelig perle, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Vil gi plassen tilbake til byen

Med utviklingen av Sadelmakerbryggen er visjonen til Hav Eiendom å gi Bjørvikas vestside tilbake til Oslo. Planinitiativet foreslår kontorbygg med aktive førsteetasjer, serveringstilbud og butikker, men mesteparten skal bli store felles parkarealer for alle.

– Byggene på Bjørvikas vestside er i dag preget av lukkede fasader. Så langt har området lite aktivitet på gateplan. En grundig prosess hvor vi innhentet kunnskap, samt basert på tilbakemeldinger fra kommunen, overbeviste oss om at en kombinasjon av næringsbygg med kultur, bevertning og forretning i første etasje samt et parkområde, er den beste måten å tilføre byliv også i denne delen av Bjørvika, påpeker Kalland.

Sammenkoblet

Med utviklingen av Bjørvika vest er planen at Kvadraturen, Bjørvika og Vippetangen om noen år skal være godt koblet sammen.

– Nå ser vi frem til et fortsatt godt samarbeid med folk, næringsliv, kommunen og andre berørte parter, sier Kalland.

Han er også opptatt av utviklingen av prosjektet Fiskebrygga, der Hav Eiendom vil bygge bortimot 30.000 kvadratmeter. Den bussparkeringsplassen ligger bak Havnelageret på andre siden av Rådhusgata fra Sadelmakerbryggen, og blir dermed nok en del av arbeidet for å revitalisere denne siden av Bjørvika.

Fakta

• Sadelmakerbryggen ble regulert for næringsbygg og park i 2003.

• Reguleringsplanen legger opp til en bebyggelse på 10.500 kvadratmeter.

• Hav Eiendom, Grape Architects, Studio Oslo Landskapsarkitekter og Byantropologene startet planleggingen i 2021.

Sadelmakerbryggen er en parkeringsplass for busser. Bak er Havnelageret der Fiskebrygga skal bygges.
Sadelmakerbryggen er en parkeringsplass for busser. Bak er Havnelageret der Fiskebrygga skal bygges.
Powered by Labrador CMS