Gratulerer!

Publisert Sist oppdatert

Norges ubestridte eiendomskonge, Olav Thon fyller 90 år i dag. Jubilanten har nådd en alder som er få forunt, og det unike er at Olav Thon på ingen måte har tenkt å pensjonere seg.

Les også: Vil bygge ut Gunerius

Les også: Vil lokke Oslo-folk til Flå

Enorm vekstOlav Thon kjøpte sin første bygård i 1950, nærmere bestemt Karl Johans gate 5-7, i dag bedre kjent som Arkaden. Prisen var 1,7 millioner kroner. Olav Thon Eiendomsselskap ble etablert allerede i 1942. I 1983 ble Olav Thon Eiendomsselskap ASA notert på Oslo Børs. Det årlige leieinntektsnivået per april 2013 er 2.160 millioner kroner.

Les også: Kursstigning på 390 prosent de siste ti årene

Les også: Thon vil ha nytt hotell og kjøpesenter

Olav Thon Gruppen, som er samlebetegnelsen for alle virksomheter hvor Olav Thon er majoritetseier, hadde i 2012 driftsinntekter på 7.822 millioner kroner. Flere tusen mennesker har sitt levebrød i virksomheter eid av Thon.

Satsningen på eiendom har ført 90-åringen helt til topps blant landets rikeste, og det er ikke småpenger han har gitt tilbake: Samlet har Olav Thon personlig betalt mer en milliard kroner i skatt de siste 17 årene.

Les også: – Myndighetene må ta grep for å gjøre det triveligere i sentrum

Les også: – God design trenger ikke koste mer enn kjedelig design

To reveskinnOg alt dette kommer av en utferdstrang fra gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal, hvor Olav Thon vokste opp som den yngste av fire søsken.

Allerede i ung alder kjøpte og solgte han skinn av rev, ekorn og kanin. Da Olav Thon var 16 år kjøpte han to reveskinn og dro til Oslo, og disse reveskinnene dannet startkapitalen for det som skulle bli egen pelsbutikk i Karl Johans gate – i bygården som han senere kjøpte.

Les også: Kapret flagship-store

Les også: Thon rykker frem i Bjørvika

De to rødreveskinnene danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo, hvor sjefen selv fremdeles kan logge seg for 40 til 50 timers arbeidsuker. Det er intet annet enn imponerende.

Vi ønsker hjertelig til lykke med dagen!

Powered by Labrador CMS