Fikk fyken etter Coop-kritikk

Publisert Sist oppdatert

I april ble det stor oppmerksomhet rundt byggingen av Coops nye sentrallager på Gardermoen, hvor TV2 avdekket dårlige arbeidsforhold. Blant annet jobbet arbeiderne uten sikring i store høyder og med lønn som tilsvarte en tredjedel av norsk lønn.

Les også: Sjokkforhold ved byggeplass

Måtte betaleFellesforbundet rykket senere inn og forhandlet med Coop, noe som resulterte i utbetaling av nærmere to millioner kroner i lønn til arbeiderne.

Nå viser det seg imidlertid at seks av varslerne har fått oppsigelse. TV2 har besøk arbeiderne i den spanske byen Zaragoza. Disse sier til TV-kanalen at de fikk sparken en måned etter at de varslet om de kritikkverdige arbeidsforholdene.

Les også: – 1000 nye arbeidsplasser årlig

Les også: Utfordringer på vei

Henviser til totalentreprenørMens Coop tidligere tok på seg skylden for forhold som hadde med arbeiderne å gjøre, henviser Coop nå til den franske entreprenøren GSE.

«Vi har tatt ansvar som byggherre og har sikret at GSE Norway AS er forpliktet til å sørge for at lønns- og arbeidsforholdene ved vårt prosjekt i Norge er i tråd med gjeldende regelverk. Coop er derfor ikke riktig adressat for de problemstillingene som reises i saken. Spørsmål om oppfølging av underleverandørene og deres ansatte må derfor rettes til GSE Norway AS som er totalleverandør i byggeprosjektet på Bergmoen», skriver næringspolitisk sjef i Copp, Håkon Ødegaard i en epost til TV2.

GSE, representert ved Alexandra Bech Gjørv, forsvarer GSE på denne måten:

– GSE kjenner seg ikke igjen og mener amatørvideoen med hylleklatring ikke representerer forholdene ved byggeplassen. Selskapet har kontrakt med underleverandøren om at de ansatte skal ha tarifflønn, og vi har et kontrollsystem som fanget opp problemet og instruerte den spanske arbeidsgivere til å rydde opp. De ansatte har fått betalt, sier Bech Gjørv.

Les også: Bygger sykehus på Gardermoen

Les også: Satser ved E6

Forbannet arbeidsministerArbeidsminister Anniken Huitfeldt langer nå ut mot Coop.

– Coop sa til meg at de skulle betale disse folkene full lønn for det de hadde gjort i Norge. Nå har de blitt sendt hjem før tiden, og jeg forventer at Coop nå betaler disse arbeiderne lønn for hele prosjektperioden, sier Huitfeldt til TV 2.

Hun legger til:

– De har i realiteten blitt straffet fordi de varslet om saken, og dette må selvfølgelig Coop bidra med å etterbetale den lønnen de skulle ha hatt, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS