Fest for tomtefestere

Publisert Sist oppdatert

Norges største grunneier, Statskog SF, har ca. 11.000 festekontrakter til bolig- og fritidsformål, i hovedsak fritidsfester. I gjennomsnitt ligger festeavgiften på fritidsboligene på 1.500-2.000 kroner per år.

Til sammenligning er NRK-lisensen i 2013 på 2.680,56 kroner.

Les også: Prinsipielle begrensninger ved festeavgift

Strasbourg-dommenI fjor slo den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) fast at deler av tomtefesteloven strider mot menneskerettighetskonvensjonen. Avgjørelsen i kan tvinge Stortinget til å endre tomtefesteloven, slik at grunneiere får anledning til å justere festeavgiften opp når gamle kontrakter utløper og skal fornyes.

Regjeringen var imidlertid ikke fornøyd med dommen og vil ha saken opp for EMDs storkammer.

Les også: Tomtefestedommen ankes

Les også: Grunneiere på krigsstien

Selv om Statskog opererer med svært lave festeavgifter, ser ikke selskapets administrerende direktør, Øistein Aagesen, for seg at disse kommer til å øke som følge av Strasbourg-dommen.

KPI-regulering– Statskog opererer innenfor gjeldende lover og regler i forhold til tomtefeste. De aller fleste av Statskogs festekontrakter gjelder fritidsområder. Disse reguleres etter konsumprisindeksen, og det er derfor ikke noen muligheter til økning av festeinntektene utover dette, sier Aagesen.

Les også: Rekordtregt hyttesalg

Les også: Vil ha kortere vei til hytta

– Hva synes du om motstanden mot økte festeavgifter, tatt i betraktning at mange betaler mindre i festeavgift enn NRK-lisens?

– Jeg forstår at det er ulike oppfatninger om festeavgift. Men igjen – vår oppgave er å gjøre en til enhver tid så god jobb som mulig i forhold til eksisterende lover og regler, svarer han.

Powered by Labrador CMS